Sprovodi  se Plan pojačanog nadzora državne granice
Državni sekretar Miljanić u Skoplju

Državni sekretar Miljanić u Skoplju

Sprovodi se Plan pojačanog nadzora državne granice

U Skoplju, Republika Sjeverna Makedonija, 30.novembra 2021.godine, održan je 22.sastanak Odbora ministara u vezi Konvencije o policijskoj saradnji za Jugoistočnu Evropu, na kojem je delegaciju MUP-a predvodio državni sekretar Zoran Miljanić.

Glavne teme ovog sastanka bile su: unapređenje razmjene informacija između nesusjednih zajedničkih kontakt centara koje su uspostavile ugovorne strane  PCC SEE i unapređenje prekogranične saradnje u vezi sa ilegalnim  migracijama i povratkom stranih terorističkih boraca, saopšteno je iz MUP-a.

Državni sekretar Zoran Miljanić je ovim povodom izjavio da Crna Gora izražava potpunu spremnost za saradnju u okviru PCC SEE i smatra da je u ovom trenutku potrebno implementirati postojeće bilateralne i multilateralne sporazume.

Miljanić je saopštio da se  Crna Gora nalazi na ruti neregularnih migranata koja prolazi kroz zapadni Balkan, a direktno zavisi od stanja migracija u istočnom mediteranskom moru i kopnenim putevima, ali i od situacije na Bliskom istoku.

"Glavne tačke ulaska migranata u Crnu Goru su i dalje iz pravca Republike Albanije-kopnena granica u okolini graničnog prelaza Božaj, a u manjoj mjeri kopnena granica u okolini graničnog prelaza Sukobin, dok se izlazak u najvećoj mjeri pokušava ostvariti takođe preko kopnene granice u okolini graničnih prelaza prema Bosni i Hercegovini preko kopnene granice u okolini graničnog prelaza Debeli brijeg.

Sektor granične policije kontinuirano sprovodi Plan pojačanog nadzora državne granice kroz pojačano prisustvo patrola na granici i kontrolnim tačkama glavnih puteva prema granici. Takođe, izražavamo zahvalnost na podršci Republike Austrije i Fronteksa, kao strateškim partnerima, jer smatramo da jačanjem crnogorske granice jačamo granice EU" poručio je Miljanić.

Takođe, nakon izmjene i dopune Krivičnog zakonika Crne Gore iz 2015.godine, kojom se učešće u stranim oružanim sukobima propisuje kao krivično djelo, osuđena su dva povratnika koja su se vratila nakon 2016.godine.

U okviru ove posjete državni sekretar Miljanić je održao bilateralne sastanke sa Milosavom Miličkovićem, državnim sekretarom MUP-a Republike Srbije, Žarkom Katićem, državnim sekretarom  Republike Hrvatske i Teutom Krasniqi, višom oficirkom za vezu za zapadni balkanski region iz Fronteksa, na kojima je dogovorena buduća saradnja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.