Nderitu: Rezolucija o genocidu u Srebrenici dobar i human tekst, važan jer dolazi iz zemlje okruženja
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

"Tekst potvrđuje da ne postoji koletivna već individualna odgovornost"

Nderitu: Rezolucija o genocidu u Srebrenici dobar i human tekst, važan jer dolazi iz zemlje okruženja

Savjetnica Predsjednika Crne Gore za vanjsku politiku Tamara Brajović primila je specijalnu savjetnicu UN za prevenciju genocida Alis Vairimu Nderitu i regionalnu direktorku za Evropu i Centralnu Aziju u Kancelariji UN za razvojnu koordinaciju Gvi-Jeop Son, koje borave u posjeti Crnoj Gori.

Razgovoru je prisustvovao rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori Peter Lundberg.

Specijalna savjetnica Nderitu kazala je da je njena posjeta Crnoj Gori inspirisana rezolucijom o genocidu u Srebrenici koju je usvojio crnogorski parlament, i koja je s aspekta njenog mandata, čiji je prvenstveni cilj sprečavanje ponavljanja zločina, od izuzetne važnosti jer dolazi od zemlje koja je u svom bliskom okruženju iskusila zločin genocida.

Kazala je da je riječ o jednom veoma dobrom i humanom tekstu koji jasno potvrđuje da nema kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti, već da je odgovornost isključivo individualna.

Izrazila je visoke ocjene o politici Crne Gore u ovom kontekstu i prenijela zahvalnost Predsjedniku Crne Gore na liderstvu zemlje po ovom pitanju.

Savjetnica Predsjednika Crne Gore je zahvalila na pozitivnim ocjenama koje dolaze sa važne adrese u sistemu Ujedinjenih nacija, a koje su veoma ohrabrujuće za Crnu Goru i njeno društvo, posebno imajući u vidu osjetljivost trenutka koji Crna Gora živi.

Naglasila je da je razgovor o prošlosti jedini put za prihvatanje istine i odgovornosti, i da bez toga region ne može uspješno završiti proces tranzicione pravde, niti izgraditi povjerenje i dostići željeni cilj održivog mira. Naglasila je ključnu ulogu obrazovanja i ulogu Ujedinjenjih nacija na terenu, naročito u pravcu prepoznavanja ranih signala i pravovremene reakcije.

Ponovila je punu podršku Crne Gore mandatu specijalne savjetnice za prevenciju genocida, i opredijeljenost zemlje da kroz dalji angažman u UN, uključujući i predstojeće članstvo u Savjetu za ljudska prava, radi na podizanju svijesti o važnosti dijaloga i razumijevanja i prihvatanja prošlosti u postkonfliktnim društvima.

Imajući u vidu veoma pozitivne ocjene sagovornika o dosadašnjoj ulozi Crne Gore i potencijalno daljem doprinosu, iskazala je otvorenost da se u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, generalnim sekretarom Guterešom i Kancelarijom za prevenciju genocida i odgovornost na zaštitu u Njujorku, razmotri ideja regionalne konferencije na temu genocida i prihvatanja sudskih odluka u kontekstu pomirenja i stvaranja uslova za održiv mir, što je veoma pozitivno prihvaćeno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.