Olivera Injac i Karl Miler, Foto: Ministarstvo odbrane

Sastanak Injac i Miler

"Crna Gora ostaje snažno posvećena jačanju saradnje sa partnerskim zemljama, ostajući kredibilan akter u međunarodnoj zajednici"

Ambasador Austrije Karl Miler kazao je da će ta zemlja nastaviti da podržava i sarađuje sa Crnom Gorom u oblasti odbrane, ali i u procesu njenog pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Kako je saopšteno iz resora odbrane Olivera Injac, sastala se sa ambasadorom Austrije Karl Milerom.

Injac je posebno naglasila intenzivnu odbrambenu saradnju koju su dvije zemlje do sada ostvarile, uz očekivanje da će se ona nastaviti istom dinamikom i u narednom periodu.

"Crna Gora ostaje snažno posvećena jačanju saradnje sa partnerskim zemljama, ostajući kredibilan akter u međunarodnoj zajednici", istakla je Injac.

Injac je ukazala na izuzetno uspješnu i sadržajnu saradnju dvije zemlje, posebno naglasivši značaj nedavno završene obuke naših vojnika u oblasti potrage i spašavanja od strane kolega iz Oružanih snaga Austrije.

"Ova aktivnost je samo jedna u nizu uspješno realizovanih zajedničkih projekata u oblasti odbrane, uključujući veoma značajnu saradnju ostvarenu u domenu planinskog ratovanja, školovanju kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji, kao i u drugim oblastima odbrane", dodala je Injac.

Injac je istakla i posebnu zahvalnost za podršku koju Austrija pruža u domenu uništavanja viška naoružanja, ispitivanja stabilnosti baruta i edukacije kadra u oblasti skladištenja i upravljanja municijom.

Muler izrazio je zadovoljstvo povodom preuzimanja dužnosti diplomatskog predstavnika Austrije u Crnoj Gori, dodajući da će Austrija nastaviti da podržava Crnu Goru u ostvarenju njenih spoljnopolitičkih ciljeva i u predstojećem periodu.

"Austrija je posebno posvećena regionu Zapadnog Balkana u cjelini, u cilju njegovog daljeg razvoja", kazao je Miler.

On je najavio nastavak podrške i saradnju sa Crnom Gorom u oblasti odbrane, ali i u procesu njenog pristupanja EU.

Sagovornici su se, kako navode, osvrnuli i na značaj regionalne inicijative Grac formata Federalnog Ministarstva odbrane Austrije, koja suštinski dopinosi jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa među državama Zapadnog Balkana, što predstavlja osnov za izgradnju stabilnog regiona i njegovu afirmaciju u evropskoj zajednici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.