Sudanska vojska vratila svrgnutog premijera na položaj
Abdalah Hamdok, Foto: Profimedia

Sudanska vojska vratila svrgnutog premijera na položaj

Vojni i vladini zvaničnici objavili su da je postignut dogovor sudanskih vojnih i civilnih vlasti o vraćanju na položaj premijera Abdalaha Hamdoka.

Zvaničnici su takođe rekli da će državni zvaničnici i političari uhapšeni posle vojnog puča 25. oktobra biti oslobođeni kao dio dogovora vojske i političkih stranaka, uključujući i najveću Uma partiju.

Hamdok će predvoditi nezavisni tehnokratski kabinet, rekli su zvaničnici i dodali da su UN, SAD i drugi odigrali presudne uloge u postizanju dogovora.

Vojni puč, više od dvije godine od kada je narodna pobuna izdejstvovala odlazak dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira i njegove islamističke vlade, naišao je na kritike iz svijeta.

SAD, njihovi saveznici i Ujedinjene nacije osudili su pretjeranu upotrebu sile nad demonstrantima protiv vojnog puča.

Novoimenovani suvereni savjet sastaće se kasnije u nedelju prije nego što zvanično objavi postignuti dogovor, naveli su neimenovani zvaničnici koji nisu mogli da razgovaraju o sporazumu prije zvanične objave.

Nacionalna inicijativa formirana posle puča koja uključuje političke stranke i javne ličnosti saopštila je da će Hamdok biti vraćen na dužnost i da će formirati tehnokratsku vladu. Kako je navedeno dogovor će biti potpisan kasnije danas, a zatim i objavljena politička deklaracija.

Mohamed Jusef al Mustafa portparol za Sudansku profesionalnu asocijaciju, rekao je da je postignut sporazum ali da će ga Asocijacija komentarisati kada bude zvanično objavljen.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.