Vakcina bezbjedna u svim stadijumima trudnoće
Ilustracija

Američko udruženje ginekologa i akušera preporučilo buster dozu vakcine

Vakcina bezbjedna u svim stadijumima trudnoće

Američko udruženje ginekologa i akušera preporučilo je buster vakcine za sve trudnice, podsećajući da im, u slučaju zaraze, prijeti povećani rizik od težih oblika bolesti kao i opasnost od prijevremenog porođaja.

Međutim, stopa vakcinacije među trudnicama u SAD i dalje je niska, djelimično i zbog neizvjesnosti ili netačnih informacija o vakcinama.

Ljekari sada imaju značajne statističke podatke i sa potpunom sigurnošću mogu da preporuče vakcine protiv kovida trudnicama, kaže za Glas Amerike Jovana Tavčar, ginekolog-akušer u Medstar bolnici Univerziteta Džordžtaun u Vašingtonu.

Od početka vakcinacije u Sjedinjenim Državama, trudnicama je preporučeno da se vakcinišu protiv kovida 19.

Međutim, kao i u slučaju drugih kliničkih proba, vakcine nisu bile testirane na trudnicama prije nego što su odobrene, zbog čega neki ljekari nisu bili spremni da ih odmah odlučno preporuče ovoj kategoriji.

Za to vrijeme, počele su da se šire glasine i pogrešne informacije o štetnom uticaju vakcina na plodnost i na fetus.

U septembru, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su izdali hitnu preporuku trudnicama da se vakcinišu, jer su podaci bili zabrinjavajući.

"Kada smo razgovarali prije više od godinu dana nismo imali te podatke, to je bio početak pandemije", kaže za Glas Amerike doktorka Tavčar.

"Sada znamo da je rizik od obolijevanja od težih oblika bolesti u trudnoći veći nego za opštu populaciju. Dva puta je veći rizik za prijem u intenzivnu njegu ukoliko trudnica oboli od kovida i ima simptome, a rizik od smrti je čak 70 odsto veći", navela je Tavčar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.