Kolumbija: Uhapšen jedan od najvećih trgovaca drogom, Stejt department nudio  nagradu do pet miliona dolara za informacije o njemu
Foto:Tanjug/AP

Kolumbija: Uhapšen jedan od najvećih trgovaca drogom, Stejt department nudio nagradu do pet miliona dolara za informacije o njemu

Kolumbijske vlasti javile su sinoć da je uhvaćen jedan od najvećih trgovaca drogom u Kolumbiji Dario Antonio Usuga, zvani "Otoniel", vođa nasilnog narkokartela Klan del Golfo.

Vlasti su za njim tragale gotovo sedam godina i nudile nagradu od 3.000 miliona pezosa (785.000 dolara) za informacije koje će dovesti do njegovog hvatanja.

Američki Stejt department ponudio je nagradu do pet miliona dolara za informacije koje vode do njegovog hapšenja i/ili osude.

"Ovo je poduhvat koji se samo može porediti sa hvatanjem Pabla Eskobara", rekao je kolumbijski predsjednik Ivan Duke kada je potvrdio da je narko bos uhvaćen. Eskobar, osnivač i vođa Medeljin kartela poginuo je u razmjeni vatre 1993.

Duke je istakao rad kolumbijskih bezbjednosnih i obavještajnih snaga i rekao da su informacije podijeljene sa agencijama u SAD i Velikoj Britaniji, s obzirom na opasnost kriminalca.

Kolumbijska vojska objavila je fotografije Usuge u lisicama i pod stražom.



General Luis Fernando Navaro rekao je da je operacija za hvatanje Usuge sprovedena u zoru u petak, a da je u njoj učestvovalo više od 500 pripadnika kolumbijskih specijalnih snaga.

Direktor Hjuman rajts voča za američki kontinent Hoze Migel Vivanko čestitao je kolumbijskim vlastima na hapšenju Usuge i apelovao za pravdu za žrtve "stotina zločina pod njegovom komandom".

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.