Lukovac Janjić: Rano otkrivanje najjednostavniji i najjeftiniji način borbe protiv kancera

URADI PREGLED!VAŽNA SI!

Lukovac Janjić: Rano otkrivanje najjednostavniji i najjeftiniji način borbe protiv kancera

Nevladina organizacija "Veritas CG" sinoć je u Bijelom Polju, u pres centru hotela ,,Bijela Rada", organizovala predavanje na temu faktora rizika, značaja preventivnih pregleda, načina dijagnostifikovanja i liječenja kancera dojke.

Prema riječima koordinatorke te Nvo za Sjever Enide Omerhodžić, predavanje su organizovali u okviru obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke. Izrazivši zadovoljstvo zbog velikog odziva sugrađanki je, Omerhodžić je podsjetila da je sličan događaj upriličen u Podgorici te najavila još jedan u Tivtu.

,,Cilj nam je pružanje psihološke i psihosocijalne podrške i ova predavanja su upravo podrška ženama koje se trenutno bore sa karcinomom.  Zdravim ženama želimo biti glas prevencije, da ih podsjetimo da treba da idu redovno na preglede i makar jednom godišnje na ultrazvuk”, kazala je Omerhodžić.

Prevencija malignih bolesti uopšte kao i kancera dojke najvažniji dio priče u onkologiji, kako i kaže stara izreka “Bolje spriječiti nego liječiti”, istakla je internista onkolog dr Nevenka Lukovac Janjić.

Ona naglašava da treba da učinimo sve da preveniramo pojavu bolesti. Pojasnila je da postoji veliki broj faktora rizika na koje sami možemo uticati i svakoga dana ih moramo biti svjesni. Način života je svakako jedan od njih.

“Kako to živi savremena žena i koliko je u toku radne nedjelje posvećena sebi, koliko ima prostora da praktikuje zdrave stilove života? Pritom se ne misli samo na to da žena ne treba da puši, da konzumira alkohol za koji su studije pokazale da  je višestruko  štetniji  po žene nego za muškarce”, pita dr Nevenka Lukovac  Janjić.

Zdrava ishrana i fizička aktivnost bi trebale biti prioritetne zdrave navike žene.

“To podrazumijeva pravilnu redovnu ishranu, svaka od nas treba da se zapita koliko dnevno imamo obroka , koja je zastupljenost voća, povrća, vlakana, žitarica od cijelog zrna, crnog brašna, nerafisinisanog bijelog brašna... Fizička aktivnost je važna a bilo bi idelano da tri puta nedjeljno makar po 30 minuta praktikujemo umjerenu fizičku aktivnost”, savjetuje doktorka ističući da sve to smanjuje rizik od kancera dojke i drugih kancera u značajnoj mjeri. Podsjetila je na podatak  da u Jugoistočnoj Evropi 70% žena nije fizički aktivno.

2463709613792092539516043313600572744174029n

Nakon sjajnog predavanja dr Lukovac Janjić zainteresovanim damama dala instrukcije za samopreglede

“Prevencija je to što možemo učiniti na faktore rizika koji su nama poznati i koje treba smanjiti na minimum ne bi li smanjili mogućnost da se razbolimo”, savjetuje.

Nažalost ni to nije garancija da nas opaka bolest može zaobići.

“To što nemamo ili mislimo da nemamo faktore rizika, ne znači da ne treba da radimo redovne ginekološke  i samopreglede dojki, da se ne odazivamo na skrininge. Skrining i rano otkrivanje kancera je najjednostavniji i najjeftiniji način borbe protiv kancera uopšte“, navodi doktorka.

Zbog kovida zanemarana druga oboljenja, posledice će biti teške

Napomenula je da je pandemija koronavirusa skrajnula s dnevnog reda brojne bolesti i što se tiče medicinskog kadra i što se tiče finansijskih sredstava. Pa je tako npr. dio novca koji je bio planiran za HPV vakcinu otišao na borbu protiv kovid infekcije.

“Nadam se da ako su već sredstva otišla na kupovinu vakcine protiv kovida da će populacija opravdati tu potrošnju i da će se najveći broj nas vakcinisati. Time bismo stali kovid infekciji na kraj i mogli bi da se vratimo na neke ustaljene probleme i da se vrati fokus na one bolesti koje nas brinu a koje su sada u zapećku a itekako se dešavaju svuda oko nas. O posledicama ćemo moći da govorimo tek u narednim godinama, koliko će biti odmaklih, novotkrivenih kancera i drugih hroničnih bolesti koje su sada zapostavljene”, konstatuje dr Lukovac Janjić.

Dr Salim Salković onkolog naglasio je, da postoje faktori na koje možemo i oni na koje ne možemo uticati.

,,Faktori na koje ne možemo uticati su pol - svaka žena je u riziku i  životna dob - žene starije od 50 godina su u većem riziku da obole od kancera dojke. Nasljedni faktori su veoma važni u nastajanju karcinoma dojke, postoje i neki geni čija mutacija može dovesti do razvoja karcinoma“, pojasnio je Salković.

Faktori rizika na koje mi možemo uticati su, prema njegovim riječima, stres, gojaznost, fizička neaktivnost, pušenje, konzumiranje alkohola , korištenje kontraceptivnih sredstava u periodu post-menopauze, ali nažalost napominje, njihov udio u karcinomu dojke je daleko manji.

Nevladinu organizaciju ,,Veritas Cg“ čine žene koje prolaze kroz borbu sa karcinomom.

Svoje iskustvo u borbi sa kancerom podijelila je članica organizacije, Bjelopoljka Mensura Dautović. Naglasila je da je bitka sa kancerom ona koja može da se dobije.

,,Kada smo ja i moja porodica saznali za rijedak kancer koji sam imala, kancer oka, bili smo u šoku. Liječenjem brahiterapijom – direktinim zračenjem u Italiji, zračena sam 192 sata u kontinuitetu. Terapija je bila jako bolna, ali sve sam prebrodila i pobijedila bitku sa kancerom“, ispričala je ona.

Savjetovala je ženama da budu savjesne, da se pregledaju  kako bi imale bolji, zdraviji i opušteniji život.

24566754828967601906369587764258226374516719n

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.