Foto: Getty images

"Kovid prsti" nova nuspojava odgovora imunološkog sistema u borbi protiv virusa

Promjene na koži poznate kao "kovid prsti" na nogama mogle bi da predstavljaju nuspojavu borbe imunološkog sistema protiv virusa, pokazalo je novo istraživanje.

U okviru bolesti pojavljuje se upalna promjena sa crvenilom na rukama i nogama, pri čemu stanje ponekad traje mjesecima, a podsjeća na kožu koja je izložena hladnoći.

Obično se razvija u roku od nedelju dana do četiri nedelje od zaraze i može da se manifestuje oticanjem nožnih prstiju i prstiju ruku ili promjenom boje kože.

Naučnici, koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu "British Journal of Dermatology“, proučili su 50 osoba sa kovid prstima na nogama i 13 sa sličnim kožnim promJenama nastalim prIJe pandemije.

Otkrili su da postoji jedan mehanizam u pozadini oba stanja. TIJelo stvara imuni odgovor sa visokim nivoom određenih autoantitIJela, koja greškom ciljaju i reagiraju ne samo na virus, već napadaju i sopstvene ćelije i tkiva obolJele osobe.

Takođe su otkrili preklapanje sa interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru.

Osim imunološkog sistema, činilo se da ćelije koje oblažu krvne sudove, koje opskrbljuju zahvaćena područja takođe igraju ključnu ulogu u razvoju kovid prstiju i promJena na koži.

Dr Čarls Kasius, koji je vodio studiju, rekao je da je istraživanje omogućilo dublje razumijevanje tog kožnog stanja.

"Epidemiologija i kliničke karakteristike tih promJena na koži opsežno su proučavane i objavljivane, međutim, malo se zna o patofiziologiji tih promJena“, rekao je doktor i dodao da njihova studija "pruža nova saznanja“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.