Presker: Samit EU - Zapadni Balkan potvrda politike proširenja
Evropska unija

Presker: Samit EU - Zapadni Balkan potvrda politike proširenja

Sloveniji, koja do Nove godine predsjedava Unijom, pridruživanje Zapadnog Balkana evropskoj porodici je od vitalnog značaja pošto je ta zemlja u njenom neposrednom susjedstvu, kaže za Novu M ambasador Slovenije u Podgorici Gregor Presker uoči samita u Ljubljani. Smatra da bi trebalo zadržati princip regate, odnosno vrednovati napredak zemalja pojedinačno, ali i da bi proširenje na CG koja je najdalje odmakla dalo signal ostalima da politika proširenja nije ugašena.

Samit EU-Zapadni Balkan koji se održava sjutra na Brdu kod Kranja, a čiji je domaćin slovenački premijer Janez Janša, potvrda je politike proširenja i perspektive Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, smatra slovenački ambasador u Crnoj Gori Gregor Presker.

Kako navodi za NovuM,  fokus Brisela je upravo na našem regionu, što je, između ostalog, dokazala i posjeta i poruka predsjednice EK Ursule fon der Lajen.

"Sam samit sjutrašnji jeste neko potvrđivanje politike proširenja i perspektive Zapadnog Balkana u EU. Samim tim, biće dat veliki naglasak na ekonomski razvoj, na ekonomski investicioni plan EU. Samit je jako važan i zbog toga  što predstavlja neki kontinuirani događaj rasprave o politici proširenja na najvišem nivou. Sva evropska pažnja, pogotovo Zapadnog Balkana, će biti na tom samitu. Drugo će se poslati neka poruka geostrateškog značaja ZB Evropskoj uniji i samim tim obostrano opredijeljenje za kredibilan nastavak približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji", naveo je Presker.

Presker dodaje i da je želja Slovenije da ti samiti postanu redovni, odnosno da se održavaju svake godine, kako bi bila poslata politička poruka regionu o zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji.

"Slovenija je kao što znate jak zagovornik politike proširenja i uključenje Zapadnog Balkana je od nekog njenog vitalnog značaja jer ZB predstavlja njeno neposredno susjedstvo i sam razvoj, stabilnost, prosperitet regiona ojačaće Sloveniju kao takvu a vjerujemo i EU. Slovenija je do sada već puno pomagala cijelom regionu, tako i CG, i sa jakim zastupanjem politike proširenja u samoj EU i neposredno u okviru neke bilateralne razvojne saradnje i bilateralne tehničke saradnje gdje smo u CG do sada uložili preko 14 miliona eura", dodaje Presjer.

Novinari su ga upitali da li bi uključivanje CG, kao zemlje koja je najdalje odmakla, u evropsku porodicu ohrabrilo i druge zemlje, odnosno bilo jasan znak da proces proširenja nije zaustavljen?

"Pa baš zato bi vjerovatno bilo dobro da se očuva princip regate da zemlja koja je najviše napredovala na putu ka EU, koja je postigla najviše, da daje primjer ostalima. I to je obostrano. Jedno je da to zemlja uradi za sebe, za svoje građane, za svoj napredak, a sa druge strane i da EU to poznaje, da na određeni način nagradi, da podstakne kandidate da ako se odradi taj domaći zadatak da ima perspektiva članstva u EU. Ja se nadam do kraja našeg predsjedavanja da ćemo mi dati neke jače signale, da ćemo recimo imati dvije međuvladine konferecnije s CG i SRB i nadam se da ćemo do kraja godine otvoriti pregovaračke procese sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", izričit je Presker.

Na pitanje da li unutrašnje prilike u EU, odnosno održani izbori u Njemačkoj te zakazani za narednu godinu u Francuskoj, mogu uticati na politiku Unije prema Balkanu, Presker kaže da je proširenje trenutno visoko na agendi svih te da očekuje eventualne blage promjene, zavisno od ishoda postizbornih dogovora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.