Presker: Mala izlaznost poruka birača, za napredak države neophodna stabilna parlamentarna većina
Gregor Presker

Presker: Mala izlaznost poruka birača, za napredak države neophodna stabilna parlamentarna većina

Da bi Crna Gora napredovala neophodna je jaka i stabilna parlamentarna većina koja će samim tim dati jaku i stabilnu Vladu, kazao je ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker gostujući u emisiji "Fokus" na TVCG.

Presker je istakao da je Crna Gora nakon mirne tranzicije vlasti dostigla demokratski razvoj.

"Nakon 2020. godine kada su izbori protekli na demokratski način, i nakon mirne tranzicije vlasti kao što je to slučaj u državama članicama Evrpske unije, mislim da je Crna Gora postigla neki veći demokratski razvoj", poručio je on. 

Presker je prokomentarisao malu izlaznost crnogorskih građana na nedavno održanim parlamentarnim izborima, ističući da je tako niska izlaznost atipična za Crnu Goru.

"Za Crnu Goru je to atipično da je niska izlaznost ako uporedimo sa predsjedničkim izborima koji su bili prije malo više od dva mjeseca", kazao je Presker.

Time je, kako kaže Presker, poslata poruka birača.

"Ne bih rekao da je to zasićenost, mislim da je više uticala premala ponuda političara biračima, premalo ispunjavanje njihovih želja", kazao je on.

"Ako gledamo na taj vidik pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i podrške građana koja sada dostiže 80 odsto, to je nevjerovatan broj. Izlaznost vjerovatno pokazuje da političari nijesu ispunjavali želje birača koje se odnose na to da se ubrza put ka Evropskoj uniji", naglasio je Presker.

Sada nakon izbora je, kako je naglasio, potrebno postizati kompromis.

"Izbori su završeni i sada se mogu zakopati sjekire, sjesti za sto i ići ka približavanju Crne Gore Evropskoj uniji. Nije važan samo taj put Crne Gore ka Evropskoj uniji, to je isključivo važno za građane, jer sa prihvatanjem evropskih standarda poboljšaće se i životni standard građana Crne Gore", poručio je on. 

Naglašava da je za napredak Crne Gore neophodna jaka i stabilna parlamentarna većina.

"Sada treba sjesti za sto i dogovoriti većinu koja će biti proevropska, sada je vrijeme da i sa ove adrese dođu jasni signali da je Crna Gora uradila nešto konkretno i da se još može nostiti sa tim da je najbliže članstvu u Evropskoj uniji i da će biti naredna njena članica", kazao je Presker.

Poručio je da je potrebno da Crna Gora pokaže konkretne rezultate i mjerljiva djela kako bi napredovala u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

"Niko ne može da zasniva svoje odluke i politike na obećanjima, treba biti konkretan i konkretno napredovati u pregovaračkim poglavljima", kazao je Presker.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.