Presker: Parlamentarni izbori bez Ustavnog suda doveli bi do veće krize
Gregor Presker

"Međunarodna zajednica budno prati dešavanja u Crnoj Gori"

Presker: Parlamentarni izbori bez Ustavnog suda doveli bi do veće krize

Ambasador Slovenije u Podgorici Gregor Presker kazao je u emisiji "Fokus" na TVCG da bi eventualni vanredni parlamentarni ali i predsjednički izbori u situaciji nepostojanja Ustavnog suda Crnu Goru gurnuli u još veću krizu.

"Neki smatraju da bui bilo dobro da se ide na prijevremene izboe. Vidimo da zbog nepostojanja Ustavnog suda imamo problem sa priznavanjem rezultata na lokalnim izborima. Ako bi sada imali parlamentarne izbore, ili eventualno predsjedničke sa nepostojećim Ustavnim sudom, Crna Gora bi bila u još goroj situaciji", ocijenio je Presker.

On je poručio da međunarodna zajednica budno prati dešavanja u Crnoj Gori.

"Iako neki politički subjekti smatraju da je Crna Gora suverena i da ne treba miješanje međunarodnih subjekata treba napomenuti da je Crna Gora kandidatkinja za članstvo u EU", kaže Presker i dodaje da nije riječ o miješanju u unutrašnja pitanja, već o usmjeravanju Crne Gore u njenom demokratskom razvoju da što prije primi evropske vrijednosti, standarde i na kraju vladavinu prava.

Presker podsjeća da je po novoj metodologiji o pristupanju zemlja kandidata Evropskoj uniji definisan i proces nazadovanja u pregovorima.

"Ne prejudiciram ništa ali ako neka država ne ispunjava proces naopretka, moramo se zapitati da li država ide u pravom smjeru. Trebamo pitati političare šta zaista žele. Hoće li da poslušaju preko 80 odsto građana koji su za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ili da idu u nekom drugiomm pravcu", kazao je Presker.

Dodao je da građani treba da "napomenu političare da ispunjavaju njihove želje".

"Mi smo tu da vas podržimo i usmjeravamo ali i Crna Gora nam mora dati snagu za to. Političari treba da slušaju građane, da imaju odgovornost, treba da se dogovore. Evo recimo da riješe poitanje Ustavnog suda", poručio je Presekr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.