Poslanici podržali: Studentima produžen rok za upis na specijalističke studije i završetak magistarskih

Poslanici podržali: Studentima produžen rok za upis na specijalističke studije i završetak magistarskih

Skupština je usvojila izmjene Zakona o visokom obrazovanju kojima je za još dvije godine produžen rok za upis na specijalističke studije po starom sistemu do kraja studijske 2023/2024, završetak studija za studente osnovnih, specijalističkih, magistarskih i doktorskih studija koji su upisali studije po starom zakonu, te završetak magistarskih studija do kraja studijske 2023/2024 godine bez ponovnog plaćanja školarine za studente koji su već jednom platili cijelu školarinu.

Prijedlog izmjena Zakona o visokom obrazovanju podržala su 42 poslanika, a nije bilo glasova protiv ili uzdržanih.

Zakon će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Predlagač izmjena zakona poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je da je ovo prvi put da se traži produženje roka za sve nivoe studija kako bi svi studenti bili u ravnopravnom položaju.

Potpis za sazivanje sjednice dali su, kako je naveo, svi poslanici koalicije "Mir je naša nacija", svi poslanici koalicije "Crno na bijelo", poslanici poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije, Ujedinjene Crne Gore, Radničke partije, Prave Crne Gore, poslanici Bošnjačke stranke i dva poslanika Demokraskog fronta.

- Zahvaliću svima koji će danas glasati, ne zbog mene, nego zbog studenata - naveo je Milačić.

Sjednici nije prisustvovao Demokratski front.

Prava Crna Gora je još u julu uputila predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću zahtjev za vanredno zasijedanje Skupštine Crne Gore, kako bi što prije izglasali predlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.