Nemoguće da djeca budu na distanci u vrtiću
ilustracija

Nemoguće da djeca budu na distanci u vrtiću

U javnim predškolskim ustanovama ,,Ljubica Popović“ i ,,Đina Vrbica“ boravi oko 3.800 djece. Sve mjere Instituta za javno zdravlje, poručuju iz ovih ustanova, poštuju se koliko mogu.

V. d. direktorice JPU ,,Ljubica Popović“ Vesna Nikolić navodi da u devet vaspitnih jedinica koje posluju u okviru ove ustanove boravi 1.323 djeteta, raspoređenih u 87 vaspitnih grupa, piše Pobjeda.

“Prema preporukama IJZCG i MPNKS dijete dolazi u vrtić u pratnji jednog roditelja, koji ga na vratima predaje trijažnoj sestri. Na ulazu se djeci mjeri temperatura, dezinfikuju ruke a zatim ih medicinska sestra odvodi do vaspitne grupe”, kazala je Nikolić.

Razmak između kreveta, ističe ona, je metar i po.

“Takođe, poštujemo i mjere – češće pranje ruku, dezinfikovanje površina, didaktičkog i materijala za igru. Djeca u vrtićima ne nose zaštitne maske. Svi zaposleni ih nose”, ističe Nikolić.

Zabranjeno je sastavljanje grupa i tzv. dežurne učionice.

“Svaka vaspitna jedinica ima sobu za izolaciju, ukoliko osoblje uoči simptome kod djeteta, odvodi ga tamo i poziva roditelje. Roditelji su u obavezi da djetetu prije polaska u vrtić izmjere temperaturu. Ukoliko ona prelazi 37,2 stepena ne dovode dijete u vrtić. Kada dijete poslije bolesti dolazi u vrtić, roditelji su dužni da donesu potvrdu od izabranog pedijatra da je dijete zdravo. Roditelji su u obavezi da nose masku kad dijete dovode u vrtić. Dijete ne smije dovoditi roditelj kome je propisana mjera samoizolacije od strane Sanitarne inspekcije”, navodi Nikolić.

Broj djece u odnosu na prostorni kapacitet nije ujednačen.

“Negdje imamo brojnije grupe u odnosu na prostor. Nemamo kapacitete koje možemo aktivirati, a ne bi bilo ni pedagoški dijeliti grupe i na taj način odvajati djecu od drugara, vaspitača i prostora na koji su se već navikli. Tu moramo voditi računa i o psihosocijalnom zdravlju djeteta”, ističe Nikolić.

Djeca u vrtiću, navodi ona, ne nose zaštitne maske.

“Konstantno održavanje fizičke distance gotovo je nemoguće, pogotovo u jaslenim i mlađim uzrasnim grupama, bez obzira na planirane aktivnosti koje su u skladu sa preporukama. Imajući u vidu navedeno, u predškolskim ustanovama nije moguće smanjiti rizik od moguće transmisije korona virusa u mjeri u kojoj je to moguće u školama u kojima su mjere nošenja maske i održavanja fizičke distance obavezne”, rekla je Nikolić.

Ona apeluje na roditelje da ispred vrtića nose zaštitne maske, održavaju fizičku distancu i dovode zdravu djecu, jer jedino poštujući mjere, poručuje, pruža se šansa da vrtići ostanu otvoreni.

U JPU „Đina Vrbica“ boravi oko 2.500 mališana.

“Mjere Instituta za javno zdravlje, koje se sprovode, podrazumijevaju obavezno nošenje zaštitnih maski za roditelje i zaposlene, dezinfekciju ruku sredstvima prilagođenim djeci, mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom i predaju djece dežurnim vaspitačima i trijažnim medicinskim sestrama na ulazu vaspitnih jedinica, boravak u dvorištu kad god vremenski uslovi to dozvoljavaju, često provjetravanje prostorija, te dezinfekciju radnih površina, krevetića i igračaka, često mijenjanje posteljine”, kazali su iz JPU ,,Đina Vrbica“.

U predškolskim ustanovama, dodaju, djeca nijesu u obavezi da nose zaštitne maske.

“U pojedinim vaspitnim jedinicama optimalan je broj djece, dok je znatno veći broj vaspitnih grupa koje prelaze preporučeni broj, te je samim tim i teško održati određenu distancu, pogotovo kada su djeca u pitanju. Kada su u pitanju prostorni kapaciteti, menadžment ustanove će intenzivno raditi na proširenju istih i adaptaciji postojećih, a u cilju obezbjeđivanja kvalitetnih uslova za cjelovit rast i razvoj svakog djeteta”, poručuju iz te predškolske ustanove.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.