Od kvalifikacija do pehara: 18-godišnjakinja Ema Radukanu osvojila US Open
Foto: AP

Od kvalifikacija do pehara: 18-godišnjakinja Ema Radukanu osvojila US Open

Britanska teniserka Ema Radukanu osvojila je US Open pošto je u finalu savladala Lejlu Fernandes 6:4, 6:3. Mlada britanska teniserka, koja ima samo 18 godina, postala je prva igračica koja je kao kvalifikantkinja stigla do grend slem pehara.

Dvije tinejdžerke pružile su veliku borbu na stadionu Artur Eš, piše Sport Klub.

Međutim, Ema Radukanu je bila jača, koncentrisanija, upornija i hrabrija u ključnim trenucima i na kraju ispisala istoriju, kao prva kvalifikantkinja koja je došla do trofeja i to bez izgubljenog seta u svih 10 mečeva.

Takođe, postala je i prva teniserka iz Velike Britanije posle Virdžinije Vejd koja je 1968. osvojila US Open.

U prvom setu dvije teniserke su u ranoj fazi razmijenile brejkove. Poslije toga uslijedilo je nekoliko gemova u kojima nije bilo brejk lopti. Sve do 10. gema u koji je Radukanu ušla sa prednošću 5:4. Onda je Radukanu ponovo došla do brejk lopti. Čak tri je spasila Fernandes, ali je četvrtu Britanka iskoristila i došla do seta – 6:4.

Na krilima dobijenog prvog seta Radukanu je odlično krenula i u drugom. Osvojila je lako prvi servis gem i stekla u narednom tri vezane brejk lopte. A onda se sve okrenulo. Fernandes je sa pet vezanih poena ne samo spasila brejk lopte već i osvojila gem, prvi u kojem se suočavala sa brejk loptama. Da bi već u narednom oduzela servis protivnici i povela 2:1.

Umjesto da nastavi sa tim naletom, ona je stala. Tačnije, Radukanu je digla svoj nivo tenisa i krenula u nezadrživu seriju. Momentalno je vratila brejk, a to je bio samo prvi od četiri vezana gema za 5:2. Već u narednom gemu imala je dvije meč lopte, ali se Fernandes ipak izvukla i lopticu prebacila u dvorište Britanke, koja je morala servisom da završava.

A završni gem bio je veoma dramatičan. Lejla Fernandes je došla do brejk lopte, a tada je Radukanu odrala koljeno i moralo je da joj se ukaže pomoć. Posle prekida je spasila jednu brejk loptu, a spasila je potom i drugu. I na kraju je asom ispisala istoriju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.