Vučić: Srbija nije zainteresovana za rušenje nezavisnosti CG
Vučić, Foto: AP Photo/Darko Bandic

Vučić: Srbija nije zainteresovana za rušenje nezavisnosti CG

Srbija nije zainteresovana za rušenje nezavisnosti ni Crne Gore, ni Hrvatske, ni Bosne i Hercegovine, niti bilo koje druge zemlje u regionu, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 8. septembra u obraćanju medijima u Palati Srbija.

"Ničiju samostalnost, ničiju nezavisnost ne pada nam na pamet da urušavamo, ništa nas od toga ne zanima“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

On je naveo da je nakon ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Cetinju u Crnoj Gori počela „orkestrirana i organizovana“ kampanja protiv Srbije.

"Krenuli su napadi iz Hrvatske, naravno i iz Crne Gore, gdje sam uvijek tema broj jedan. Pročitao sam da su me pojedini strani predstavnici optužili da preko SPC želim da pravim 'veliku Srbiju' i za partnerstvo sa (predsjednikom Crne Gore) Milom Đukanovićem", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je "u svim hrvatskim medijima vođena besmislena patološka kampanja" protiv njega, uz tvrdnje da je on izveo ustoličenje i da je upravljao helikopterskim jedinicama na Cetinju 5. septembra.

„Sa druge strane, da sam ja uradio sve i da sam upravljao bilo kakvim procesima, nisam, osim što sam bio naravno zainteresovan iz milion razloga“, rekao je Vučić i dodao da je o dešavanjima u Crnoj Gori dobijao informacije „cijelu noć“.

Vučić je takođe naveo da se povodom dešavanja na Cetinju nije čuo ni sa kim od zvaničnika Crne Gore.

„Nisam razgovarao ni sa (premijerom Crne Gore Zdravkom) Krivokapićem, ni sa (potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom) Abazovićem koji su bili zaduženi za cio slučaj i cio problem“, rekao je Vučić.

Na navode o partnerstvu sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem koje je 7. septembra iznijela poslanica Evropskog parlamenta Viole fon Kramon, Vučić je zatražio od evropske poslanice da odgovori na pitanje "kada je imao bilo kakvo partnerstvo sa Milom Đukanovićem u bilo čemu".

Komentarišući ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, Fon Kramon je u utorak izjavila da se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović "bori da spriječi buduće krivične istrage izazivanjem međunacionalnih tenzija, uz podršku Vučića, koji koristi SPC za političke ciljeve u Crnoj Gori".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.