Picula: Zabrinjava rast tenzija zbog ustoličenja Joanikija
Tonino Picula

"Vjerski obredi se ne smiju koristiti u političke svrhe"

Picula: Zabrinjava rast tenzija zbog ustoličenja Joanikija

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da sa posebnim zanimanjem prati razvoj krize uoči ustoličenja novog mitropolita Joanikija.

Zabrinjava, kaže, rast tenzija zbog odabira mjesta na kojem se ceremonija treba dogoditi.

"Pokazali su to i današnji događaji, blokade i sukobi s policijom. U demokratskom društvu svakako treba poštovati slobodu djelovanja vjerskih organizacija i osjećaje vjernika, ali jednako tako smatram da vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljavane u političke svrhe ili izazivati nove podjele u ionako polariziranom društvu kakva je Crna Gora i danas", kazao je Picula za TVCG.

Pridružio se svima koji u institucijama EU podržavaju europski put Crne Gore i koji ovih dana apeluju na odgovornost svih uključenih tj. da doprinesu spuštanju napetosti.

"Sloboda izražavanja, ali i protesta je nepovrediva. Crna Gora je posljednjih decenija gradila, prije svega, sekularno, multietničko i multikonfesionalno društvo. U takvom društvu se moraju uvažavati razlike, identiteti, ali i odlučno braniti dosegnuti standardi ako su ugroženi", kazao je Picula.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.