Crnogorska dijaspora na koju je Australija ponosna temelj dobre bilateralne saradnje

Đukanović primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Stjuart

Crnogorska dijaspora na koju je Australija ponosna temelj dobre bilateralne saradnje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadorku Australije Rut Stjuart.

Đukanović se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zahvalio ambasadorki za doprinos očuvanju i unapređenju odnosa prijateljstva dvije države koje nemaju otvorenih pitanja, ali imaju značajan prostor za razvoj saradnje.

Na toj liniji ukazao je na značaj uspostavljanja političkog dijaloga na najvišem nivou sa ciljem daljeg unapređenja međudržavnih odnosa, za šta u Crnoj Gori postoji izraženo interesovanje. Predsjednik je pozdravio  inicijativu kojom se obilježava 15-godišnjica uspostavljanja  diplomatskih odnosa, izložbom u Podgorici. Uz iskazanu zainteresovanost za jačanje ekonomske saradnje, pozitivnim je ocijenio dosadašnja pojedinačna   iskustva, uz želju da se ostvari investiciona saradnja i sa kompanijama koje će svojom ekspertizom dati dodatni kvalitet budućim projektima u našoj zemlji - navodi se u saopštenju.

 On je naglasio da vezama između dvije države poseban doprinos daje crnogorska  dijaspora koja iako predstavlja malobrojnu naciju ima značajan broj predstavnika u Australiji.

Predsjednik je, kako se navodi,  zahvalio na saradnji koju sa Australijom imamo kao članica NATO, što nas kao zemlje koje dijele zajedničke euroatlanstke vrijednosti, dodatno približava.

Ambasadorka Stjuart je u zahvalnost za  prijem uručila predsjedniku pismo generalnog guvernera Australije upućeno povodom 15. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, uz visoke ocjene o prijateljskim odnosima dvije zemlje.

Ona je naglasila da crnogorska dijaspora na koju je Australija ponosna, predstavlja temelj dobre bilateralne saradnje, što se potvrđuje kroz njihov kvalitetan doprinos razvoju Australije, ali i održavanje jakih veza sa matičnom državom i ulaganja u biznis u Crnoj Gori - stoji u saopštenju.

Uz zadovoljstvo što dvije države dijele zajedničke euroatlanstke  vrijednosti, koje je Crna Gora prihvatila kao svoje, iskazala je visoke ocjene za saradnju u okviru NATO, sistem UN-a  i multilateralizam kojem su obje zemlje snažno posvećene. Istovremeno, istakla je da se Australija uvijek prisjeća istorije našeg regiona i uloge Crne Gore u prevazilaženju izazova, uz nadu da će i ubuduće biti na toj poziciji kako se neke stvari ne bi ponovile.

Ambasadorka se saglasila sa potrebom  produbljivanja  političke i  ekonomske saradnje uz očekivanje da će sa smirivanjem pandemije kontakti između predstavnika dvije države biti izvjesniji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.