Carević: Garancije Opštine Budva na 66 miliona eura za projekat otpadnih voda izdata njemačkoj kompaniji WTE - falsifikat
Foto: Vijesti

"Falsifikovan potpis Kuljače"

Carević: Garancije Opštine Budva na 66 miliona eura za projekat otpadnih voda izdata njemačkoj kompaniji WTE - falsifikat

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević izjavio je da je garancija Opštine Budva na 66 miliona eura za projekat otpadnih voda izdata njemačkoj kompaniji WTE - falsifikat.

On je kazao da su podnijeli v.d. Vrhovnom državnom tužiocu Draženu Buriću krivičnu prijavu da se utvrdi ko je sve upleten u te malverzacije.

Na konferenciji za novinare je saopšteno da je utvrđeno da je na garanciji falsifikovan potpis nekadašnjeg predsjednika Opštine Rajka Kuljače.

Carević je na konferenciji za novinare saopštio da je garancija ništavna, te da su utvrdili je nema u djelovodniku Opštine na datum 24. april 2010, kada je izadata.

“Ovo je od krucijalnog značaja za dalji postupak koji je pred međunarodnom arbitražom u Frankfurtu i Ženevi pokrenula inostrana kompanija tražeći njenu naplatu. Mi smo od Specijalnog tužilaštva tražili da nam vrate djelovodnike, što su oni poslije 15 mjeseci uradili i utvrdili da je riječ o falsifikatu, jer na taj datum se vodi neki drugi dokument“, kazao je Carević.

Njemačko-austrijski koncern WTE/EVN pokrenulo je arbitražu za naplatu garancije na iznos od 66 miliona u Frankfurtu, a nedavno i u Ženevi za naplatu 43 miliona eura. Inostrana firma prethodno je, krajem 2019, naplatila od države Crne Gore garanciju od 29,3 miliona eura, a potom u januaru 2020. napustila postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima

Šef kabineta Nikola Jovanović naglasio je da je Buriću podnijeta krivična prijava protiv NN funkcionera u WTE, Opštini Budva i Ministarstvu zbog stvaranja kriminalne grupe koja je sačinila garanciju.

“Neko je pokušao da ovaj dokument retroaktivno zavede u Opštini”, kazao je Jovanović.

Naglasili su da su od pravnog zastupnika zatražili grafološko vještačenje koji je utvrdio da Kuljača nije potpisao spornu garanciju.

Poručili su da SDT nema pravnih kapaciteta da se suoči sa ovom aferom i spriječi finansijsko uništenje Budve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.