Gojko Perović smijenjen sa mjesta rektora Cetinjske bogoslovije
Gojko Perović

Gojko Perović smijenjen sa mjesta rektora Cetinjske bogoslovije

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) smijenio je rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića sa te dužnosti.

Perović će biti rektor do 31. avgusta, a onda će biti na raspolaganju nadležnom eparhijskom arhijereju.

"S obzirom na trenutno stanje u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, kao i određene negativne postupke njene uprave na koje je u svom izvještaju ukazao njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, član Svetog arhijerejskog sinoda za vođenje prosvjetnih poslova, poslije posjete učinjenoj ovoj školi (22. aprila) te shodno saglasnosti postignutoj u jednoj od ranijih sjednica Svetog arhiijerejskog sinoda, a na osnovu člana 231 ustava SPC protojereja-stavrofora Gojka Perovića, rektora Bogoslvije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju sa 31. avgustom ove godine razriješiti svih dužnosti u ovoj školi i staviti ga na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju. Ovu našu prezidijalnu odluku prikazati u narednoj sjednici Svetog arhijerejskog sinoda", navodi se u odluci koju je potpisao potpisao predsjednik Svetog arhijerejskog sinoda SPC i patrijarh srpski Porfirije.

Perović je krajem jula premješten u Podgoricu gdje je postavljen za starješinu Crkve Svetog Đorđa. Iz  eparhije SPC je tada zvanično saopšteno da je organizovan oproštaj od cetinjskih sveštenika Gojka Perovića, Obrena Jovanovića i Anđelka Boričića koji su prešli na nove dužnosti. Sva trojica sveštenika slovili su za kadrove pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića.

U saopštenju Mitropolije tada nije  precizirano da li je Gojko Perović smijenjen sa mjesta rektora Cetinjske bogoslovije, ali činjenica da mu je organizovan oproštaj sa Cetinja, kao i stav mitropolita Joanikija da je Perović tražio da pređe na novu dužnost, potvrdili su ranija saznanja portala Vidovdan da je Perović uklonjen sa te funkcije po naredbi Beogradske patrijaršije.

Podsjećamo, portal Vidovdan blizak samom vrhu SPC objavio je da je Beogradska patrijaršija smijenila rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića i poslala ga u Podgoricu, gdje će biti starješina Crkve Svetog Đorđa.

Perović je promtno reagovao i demantovao tvrdnje da ga je sa pozicije rektora smijenio mitropolit Joanikije.

Međutim, samo nekoliko dana nakon ove izjave uslijedila je nova na A1 TV gdje je kazao da "ne znam šta se pakuje i šta se sprema".

Na pitanje TV A1 da li ostaje rektor, tj. da li će službu u narednom periodu obavljati u crkvi Svetoga Đorđija u Podgorici, Perović je rekao da ne vidi "zašto bi to pitanje trebalo da ima toliku medijsku pažnju”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.