U Sjevernoj Makedoniji od sjutra lične karte sa novim imenom države
ilustracija

U Sjevernoj Makedoniji od sjutra lične karte sa novim imenom države

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije od sjutra će početi građanima da izdaje lične karte sa novim ustavnim imenom države Republika Sjeverna Makedonija.

Izdavanje ličnih karti sa novim imenom države, koje je skoro dva mjeseca blokirano brojnim amandmanima opozicije zbog kojih još nisu usvojene izmjene zakona o ličnim dokumentima, Vlada u Skoplju je omogućila donošenjem podzakonskih akta.

Vlada Zorana Zaeva je u petak, kako bi bili prevaziđeni problemi sa izdavanjem novih ličnih karti, kako je saopštila, usvojila podzakonski propis usaglašan za Zakonom o ličnim kartama i Zakonom o jezicima čime se omogućava neometano izdavanje ličnih karti.

Više od 40.000 građana Sjeverne Makedonije, zbog blokade izmena tog zakona, nisu mogli da dobiju lične karte, jer je Ministarstvo unutrašnjih poslova 1. jula prešlo na softver u koji je uneseno novo ime države, koji se koristi i za pasoše i druga lična dokumenta za koje su na vrijeme usvojeni novi zakoni.

Mala opoziciona partija „Ljevica“ je sa 1.500 amandmana blokirala Predlog izmjena Zakona o ličnim kartama, nezadovoljna jer predložene izmjene, pored novog imena države i mogućnosti štampanja na maternjem jeziku pripadnicima etničkih zjednica, predviđaju i da se u tom dokumetu navodi i etničko porijeklo.

Stavljanje novog imena države Sjeverna Makedonija u lična dokumenta predviđeno je Prespanskim dogovorom sa Grčkom, kojim je riješen višedencenijski spor oko imena Makedonija. Na osnovu tog dogovora Republika Makedonija je 12. februara 2019. promenila naziv u Republika Sjeverna Makedonija.

Stare lične karte sa natpisom Republika Makedonija, kojima nije istekao rok, važiće najkasnije do 12. februara 2024. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.