Nasilje nad ženama se povećalo za 30% u CG od početka pandemije
Ilustracija

Nasilje nad ženama se povećalo za 30% u CG od početka pandemije

Od izbijanja pandemije COVID-19 zabilježen je dramatičan porast slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Crnoj Gori za čak 30 odsto. Sigurnoj ženskoj kući se za pomoć obratilo 800 osoba sa iskustvom porodičnog nasilja, dok je Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici prošle godine primila 3.000 poziva za pomoć. Prije nego što budu primljene u sklonište, žrtve moraju biti negativne na Kovid 19, a besplatno testiranje omogućilo je Ministartsvo zdravlja.

Kada dobijete prvi šamar od partnera znajte da to neće biti i posljednji, iskustvo je naučilo mnoge žene koje su spas našle u skloništu za žrtve nasilja. Za jednu od njih bračni život pretvorio se u agoniju tokom karantina zbog koronavirusa. Voljena osoba pretvorila se u mučitelja.

Štićenica Sigurne ženske kuće je kazala da to nije bilo prvi put da je muž bio bijesan, ali je bilo prvi put da je posegao za fizičkom silom ka njoj.

Nataša Međedović iz SOS telefon Nikšić ističe za TVCG da pod uticajem Kovida došlo je do eskalacije nasilja i siromaštava kada su žene žrtve u pitanju. Kovid je oslabio sistem zaštite, urušio socioekonomski položaj žena žrtava nasilja.

Psihološkinja Milica Krivokapić je za TVCG kazala da su se žrtve sve manje kretalem a sve više vremena provodile sa nasilnikom samim tim su imale manje prilika da potraže stručnu ili neku drugu vrstu pomoći kako bi izašle iz situacije nasilja u porodici.

U Sigurnoj ženskoj kući u Podgorici nema slobodnog kreveta. 20 žena žrtava nasilja našlo je tu utočiste, a mnoge od njih su sa djecom. Zbog korone dodatan oprez.

"Policajac ili žena za socijalni rad prvo će morati da urade test, pa onda da ih primimo u sklonište, inače sigurno neće biti primljena, ne smijemo dozvoliti da se kuća zatvori", kazala je Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće za TVCG.

Besplatno testiranje žrtava omogućilo je Ministarstvo zdravlja. No nijesu rijetki slučajevi nasilja u četiri zida kada su i nasilnik i žrtva inficirani covidom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.