U razornom zemljotresu na Haitiju poginule najmanje 304 osobe
Foto: ABC News

U razornom zemljotresu na Haitiju poginule najmanje 304 osobe

Najmanje 304 osobe su poginule, a 1.800 su povrijeđene u zemljotresu magnitude 7,2 stepena prema Rihteru koji je u subotu pogodio jugozapadni dio Haitija, saopštile su vlasti dodavši da je potres uništio brojne kuće, škole, hotele i crkve.

Epicentar zemljotresa bio je osam kilometara od grada Peti-Tru-d-Nip, što je na udaljenosti od 150 kilometara od glavnog grada te karipske ostrvske države Port-o-Priensa, izvijestila je američka Geološka služba.

Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara u subotu oko 8.30 sati po lokalnom vremenu, osjetio se na Kubi i Jamajci, a nakon njega je uslijedio niz naknadnih podrhtavanja tla.

Haićanska civilna zaštita saopštila je da se broj žrtava potresa popeo na 304 umrle osobe i najmanje 1.800 povrijeđenih. U akcijama spasavanja hitnih službi i stanovništva, mnogi su izvučeni iz ruševina, ali za mnogima se još traga.

U potresu je uništeno najmanje 949 kuća, sedam crkava, dva hotela i tri škole, a oštećeno je više od 700 kuća, sedam škola, tri bolnička centra i zatvor, međutim, veće štete nisu zabilježene u pomorskoj luci, aerodromu i na telekomunikacionoj infrastrukturi.

Premijer Arijel Anri rekao je da je zemljotres u nekim delovima zemlje uzrokovao “veliku štetu“ i proglasio jednomjesečno vanredno stanje.

Američka Geološka služba izvijestila je da je velika količina populacije u riziku od klizišta. Prema izvještaju haićanske civilne zaštite, klizište je blokiralo auto-pu između Le Keja i grada Džeremi. Spasavanje i sanaciju od potresa moglo bi otežati moguće olujno nevreme, jer je prema prognozi vjerovatno da će Haitijem proći tropska oluja Grejs, koja bi početkom sljedeće nedelje mogla donijeti jaku kišu i vjetar.

Najsiromašnija država u Americi još se s nelagodom prisjeća zemljotresa koji se dogodio 12. januara 2010. Razoran potres opustošio je glavni grad i nekoliko pokrajinskih gradova, a poginulo je više od 200.000 stanovnika. Subotnji zemljotres zemlju je pogodio samo mjesec dana nakon ubistva haićanskog predsednika Džovela Moisea, što je produbilo politička previranja u zemlji.

Američki predsjednik Džo Bajden odobrio je neposredan odgovor SAD-a, a koordinatorkom akcije imenovao je Samantu Pauer iz američke Agencije za međunarodni razvoj. Predsjednik Meksika Manuel Lopez Obrador takođe je najavio da je vladi naložio pripremu za pomoć Haitiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.