Joksimović: Delta soj još nije zvanično potvrđen u Crnoj Gori, nema sumnje da je među nama
Ilustracija

"Ova varijanta virusa postaće dominantna"

Joksimović: Delta soj još nije zvanično potvrđen u Crnoj Gori, nema sumnje da je među nama

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović kazao je da nema sumnje da će delta soj korona virusa vrlo brzo postati dominantan u Crnoj Gori, kao što je to slučaj sa svim zemljama u kojima je registrovan. Kaže da još nemaju zvaničnu potvrdu da o njegovom prisustvu u našoj zemlji, iako nema sumnje da je virus već među nama.

 "Svakog u Crnoj Gori trebalo bi da zabrine rast broja novozaraženih", kazao je Joksimović.

On je u Jutarnjem programu TVCG pozvao na poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera, bez obzira da li je osoba potpuno vakcinisana.

Joksimović kaže da još nemaju potvrdu o prisustvu delta soja u Crnoj Gori, iako sa epidemiološkog aspekta nema dileme da je on prisutan u našoj zemlji.

"Bio je podatak prije sedam, osam dana da je u više od 60 odsto zemlje delta soj ne samo bio prisutan, nego da je bio i dominantan. Ja očekujem da i kod nas situacija bude takva. Dakle, ne samo da ga imamo, nego da će pratiti apsolutno obrazac ponašanja kao u svim zemljama, znači tamo gdje dođe, postane dominantan, jer se vrlo lako prenosi", istakao je Joksimović.

On je rekao i da je zadovoljan brojem vakcinisanih građana, iako bi brojke mogle biti više.

Joksimović kaže da nas čeka veliki posao, navodeći da bi svakog u Crnoj Gori trebalo da zabrine rast broja novozaraženih.

"Situacija nije nova, i sa nečim ovakvim smo se već suočavali. Zabrinutost svakako postoji", rekao je Joksimović, prenosi portal RTCG,

Napominje da, kad je riječ o broju vakcinisanih, nijesu bitni samo procenti, pojašnjavajući da je bolje da se priča o tome kakav je to odnos rizika, odnosno šansi da osoba koja je kompletno vakcinisana dobije tešku formu bolesti u odnosu na onu koja nije vakcinisana.

"Vakcina štiti od najtežih formi bolesti, ali i od smrtnog ishoda. Vakcine nas manje uspješno štite od zaražavanja. Osoba koja je vakcinisana može se zaraziti, čak i ako je prošao propisani period, ali i tada ona ima manje šanse da razvije teže forme bolesti", pojasnio je Joksimović.

Kaže da je teško predvidjeti kakav će biti tempo vakcinacije: "Primijetili smo da posljednjih dana dolazi do porasta na dnevnom broju, pa je to hiljadu i po dvije".

TVCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.