Tripković Marković: Broj turista na zadovoljavajućem nivou
Ilustracija

Tripković Marković: Broj turista na zadovoljavajućem nivou

Prema posljednjim podacima NTO u Crnoj Gori ima oko 167 hiljada gostiju, što čini 85% turističkog prometa iz 2019. godine, ističe u razgovoru za Novu M direktorica ove organizacije Ana Tripković Marković. Ohrabrujuće je, dodaje ona, što su namjenski prihodi od turizma na nivou od 80% u poređenju sa 2019.

Možemo reći da je ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori negdje na pola puta. Avgust godinama unazad važi za jak mjesec kada je posrijedi turizam.

Tripković Marković je upitana da prokomentariše trenutni turistički promet u našoj zemlji, kakva je struktura gostiju i popunjenost hotelskog i privatnog smještaja.

"Jeste u pravu ste. Ulazimo u sami, najjači špic turističke sezone. NTO svake godine, vadi takozvano stanje na dan petkom, koje je presjek kretanja broja turista na taj dan, i daje nam neki okvirni pokazatelj kako se kreću trendovi u našoj destinaciji. Prema tim pokazateljima, možemo da budemo veoma zadovoljni. Prethodnog petka, imali smo oko 167 hiljada gostiju, što čini otprilike 85% turističkog prometa iz 2019. godine. Popunjenost hotelskog smještaja je 99% u odnosu na 2019. godinu, a popunjenost privatnog smještaja je 83%. Prema podacima stanja na dan, od petka, je oko 38 hiljada gostiju je boravilo u hotelima, dok je u privatnom smještaju popunjenost bila oko 120 hiljada gostiju“, dodala je Tripković Marković.                                                                                                                                            

Najviše je gostiju iz regiona dodaje ona, među kojima prednjače turisti iz Srbije i BiH.

Pored toga, ove godine, imamo veliki broj dolazaka iz zemalja koje čine bivši SSSR. Tu su Ukrajina, tržište Kazakstana. Zatim veliki broj dolazaka iz Poljske, Izraela.

U narednom periodu, ističe direktotrica NTO, možemo očekivati i povećan broj dolazaka, jer je popunjenost kapaciteta značajno porasla, ali  i interesovanje za prevoz crnogorskom avio-kompanijom.

"NTO u saradnji sa aerodromima Crne Gore, dobija takođe svakog petka, informacije o tome koliko je procent popunjenosti aviona koji lete ka Crnoj Gori, takozvani load factor. Mi te podatke sumiramo i analiziramo. U nekom prethodnom periodu koristili su nam u tome kako gdje za pojedina tržišta možemo da pojačamo aktivnosti. Ono što definitivno ohrabruje jeste da apsolutni svi avioni koji lete ka Crnoj Gori imaju jako dobar load factor“.

Upitana je koja opštine prednjače po broju prijavljenih turista?

"U apsolutnim iznosima, Budva je ta koja najviše učestvuje u turističkom prometu. A prema podacima od prošlog petka, to je bilo oko 54 hiljade, na drugom mjestu je Ulcinj sa 43 hiljade, zatim Herceg Novi sa otprilike 31 hiljadom. Međutim, i druge opštine, koje možda u apsolutnim iznosima imaju manje, imaju jako dobru realizaciju u odnosu na 2019. godinu. Prošle sedmice to su bili Kotor, Tivat i Kolašin, ali takođe iz sedmice u sedmicu Žabljak bilježi jako dobru popunjenost“, poručila je direktorica NTO.

Tripković Marković u razgovoru za Novu M se osvrnula i na ovogodišnje povlačenje poslovanja hotelskog operatera Aman u Crnoj Gori.

"Mislim da je u međuvremenu jako veliki broj drugih brendova od značaja, i međunarodnih zastupljen u Crnoj Gori. Takođe naš najveći brend Sveti Stefan je tu, tako da će on nevezano od toga kakav će pravni status biti donositi ono što je najvažnije u Crnoj Gori, a to je taj imidž koji sam po sebi nosi nevezano od toga ko u budućnosti upravlja tim brendom“, pojašnjava ona.

Ovogodišnju turističku sezonu započeli smo sa povoljnom epidemiološkom situacijom, pa se Crna Gora tako našla na zelenoj listi zemalja EU. Neophodno je, kaže Tripković Marković, da se nastavi sa poštovanjem propisanih mjera, kako bi se održao trend sigurne destinacije.

"Što se tiče mjera i epidemiološke situacije, to je jednačina u kojoj nema nepoznatih. Znači vrlo je jasno da je stavljanje Crne Gore na zelenu listu od strane EU, ali i bilo koje druge zemlje, doprinijelo rastu turista, da biste dospjeli na tu listu potrebno je da imate dobru epidemiološku situaciju, da držite stvari pod kontrolom, da se pokažete kao jedna odgovorna destinacija, koja brine i o zdravlju svojih građana, ali i turista“, kazala je Tripoković Marković.

Trenutni prihodi koji su najjasniji su namjenski,  dodaje Tripković Marković,  a to su prihodi od boravišne i turističke takse, i članskog doprinosa.

"Prema podacima 28. jula 2021. možemo da vidimo da su namjenski prihodi naplaćeni u visini od 80% u odnosu na 2019. Što je veoma ohrabrujuće. Značajni su prihodi od članskog doprinosa, turističke takse. Prihodi od boravišne takse su na nivou od 60% što je nešto niže od prosjeka, ali tu treba imati u vidu da se boravišna taksa plaća paušalno“, dodaje ona..

Za nastavak uspješne turističke sezone od presudnog je značaja povoljna epidemiološka situacija, a samim tim neophodno je raditi na povećanju vakcinacije, zaključuje u razgovoru za Novu M direktorica NTO Ana Tripković Marković. Dodaje da su najave za postsezonu dobre, ali tu šansu možemo iskoristiti pokazivanjem odgovornosti i poštovanjem mjera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.