Turska: Još 11 požara aktivno, evakuisano više hiljada ljudi
Foto: Epa

Turska: Još 11 požara aktivno, evakuisano više hiljada ljudi

Ugašena su 152 požara u Turskoj, a nastavljeni su napori u gašenju još 11, izjavio je ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli.

Pakdemirli je rekao kako se protiv požara bori 16 aviona, devet bespilotnih letjelica, 51 helikopter, jedan bespilotni helikopter, 155 komada građevinske opreme i 5.200 ljudi, prenijela je Anadolija.

On je izrazio podršku žrtvama, rekavši kako je 2.219 farmera u pet provincija, 18 distrikata i 78 sela pogođeno.

Prema njegovim riječima, u Marmarisu je zabilježena rekordna temperatura vazduha od 45,5 stepeni Celzijusa.

„Raniji rekord bio je 45,2 stepeni, u julu 1988. godine“, dodao je ministar.

Dodao je da timovi koji su upućeni da gase požar u distriktu Manavgat u Antaliji dobro napreduju.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Šojlu na zajedničkoj konferenciji za novinare u distriktu Marmaris, na jugu zemlje, rekao je da su zbog požara evakuisana 16.603 stanovnika iz 3.219 domaćinstava u 28 naselja.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, ministar zaštite okoline i urbanizacije Turske Murat Kurum i ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu obratili su se na konferenciji za novinare u okrugu Manavgat u turskoj mediteranskoj provinciji Antalija.

Najmanje osam osoba izgubilo je živote u požarima u Turskoj, koji su izbili u 38 provincija od srijede, 28. jula.

Požar u stambenom području na jugu Turske prisilio je određen broj stanovnika na evakuaciju dok vatrogasne službe nastavljaju da se bore s velikim požarima na južnim i jugozapadnim obalama zemlje, javlja Anadolija.

Požar je izbio u naselju Bejčiler u provinciji Mugla, a proširio se na četiri naselja u okrugu Bodrum, dopirući do naselja Turkevleri i Oren.

Plamen, koji se brzo širio uz jak vjetar, natjerao je stanovnike jednog područja da napuste svoje domove, dok su novinari spašavali mačku zarobljenu na balkonu, navodi Anadolija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.