Kako da kaznite dijete a da vas ne grize savjest
Foto: Shutterstock

Kako da kaznite dijete a da vas ne grize savjest

Kad morate da kaznite dijete, sve obično padne u vodu zbog griže savjesti nakon što vidite da je dijete nesrećno. No, to ne znači da treba da mu ukinete kaznu, jer mora da nauči šta su posljedice lošeg ponašanja.

Dajte sve od sebe da se ne "uvučete" u taj obrazac griže savjesti, jer postoje načini da dijete "odradi" kaznu i da mu bude čak i malo zabavno, a da može da razumije da se u toj situaciji našlo jer je bilo neposlušno.

Evo najboljih savjeta na tu temu za majke s portala "Love to Know".

1. Natjerajte dijete da pomaže kod kuće

Svako jutro promijenite lozinku za WiFi, pa ispišite listu poslova koje dijete mora da odradi da bi ste je "otključali" a dijete imalo pravo na igrice. Na primjer, napišite na papir: spremi krevet, pospremi odjeću, baci đubre ili počisti lišće u dvorištu. Kad dijete završi, dobiće lozinku za WiFi. Nema stvari koja će ih tako motivisati kao mogućnost da nakon što obave sitne posliće po kući sjednu za kompjuter.

2. Nek se sami izbave iz "zatvora"

Kad je dijete neposlušno ili se ogriješi o pravila, morate ga na neki način kazniti. Ipak, ta odluka roditelja brzo "padne u vodu" kada vide dijete uveče uplakano a treba dvije nedjelje da izdrže zabranu izlaska ili igrica ili mobilnog telefona..

Šta mudra majka treba da uradi umjesto da odustane od vaspitne mjere? Napravite mapu "izađi iz zatvora". Napravite kartice na kojima ćete ispisati zadatke i broj bodova koji nose, pa kad želite da kaznite dijete, recite mu da je u kazni dok se ne izbavi iz zatvora.

A da se izbavi može ako skupi dovoljno poena. Na primjer, ako je kazna "teška" 300 bodova, prepustite mališanu da izabere između: pranja sudova svaki dan (45 bodova), brisanja prašine u cijelom stanu (100 bodova), slaganja garderobe u ormare (75 bodova), slaganja igračaka, knjiga (75 bodova) i slično.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.