Ljetnji Aranđelovdan, najbolji dan za novi početak
Foto: Shutterstock

Ljetnji Aranđelovdan, najbolji dan za novi početak

Pravoslavna crkva liturgijski obilježava Svetog arhangela Gavrila, slavi ga kao blagovesnika koji je najavljivao sve značajne događaje u hrišćanstvu.

Današnji praznik ustanovljen je na Svetoj Gori u devetom vijeku povodom javljanja arhangela Gavrila u keliji kod Kareje, gdje je prstom na kamenu ispisao pjesmu Bogorodici.

Ovaj arhangel saopštio je proroku Mojsiju kako je stvoren svijet, što je on zapisao u knjizi Postanja, proroku Danilu tajne o budućim carstvima i dolasku Spasitelja, Svetoj Ani da će roditi blagoslovenu devu Mariju, prvosvešteniku Zahariju da će mu se roditi sin Jovan Preteča.

Svetoj Devi u Nazaretu blagovijestio je začeće i rađanje sina Božjeg.

Javio se i pravednom Josifu i pastirima kod Vitlejema, Isusu u Getsimanskom vrtu, ženama mironosicama.

Najveća i najradosnija vijest u hrišćanstvu koju je javio Blagovesnik je vijest o vaskrsenju Hristovom.

Freska arhangela Gavrila u srednjovjekovnom manastiru Mileševa, poznata kao Bijeli anđeo, jedna je od najljepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

U narodu, praznik je poznat i kao ljetnji Aranđelovdan, za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima se onima koji poštuju vjeru na ovaj dan zabranjuje svaki rad.

Budući da je Aranđelovdan cijeli posvećen dobroti i davanju, na ovaj dan svi posebno treba da se sjetimo naših bližnjih, a posebno siromašnih.

Vjeruje se da se na današnji dan treba odmoriti i da ne treba raditi za sebe ili novac, ali da je ovo najbolje vrijeme za otpočinjanje kakvog dobrotvornog rada. Takođe, postoji ustaljeno vjerovanje da je ovo najbolji dan za novi početak.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.