Abazović: Cigarete zaplijenjene u BiH ukradene u Baru
Dritan Abazović

"Zbog šverca država godišnje gubi 30 do 35 miliona eura"

Abazović: Cigarete zaplijenjene u BiH ukradene u Baru

Država je pokrenula istrage koje će pokazati ko se bavio švercom cigareta u prethodnom periodu i dovesti do toga da se kazne oni koji su tim poslom stvarali štetu državnom budžetu.

To je za TV Vijesti kazao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je rekao da zbog šverca cigareta država godišnje gubi 30 do 35 miliona eura.

"To je posao koji podrazumjeva stotine miliona eura prometa i stvorio je situaciju da Crna Gora za 20 godina izgubi jedan autoput. Ne mislimo da treba da se nastavi takva praksa. Analize pokazuju i da će biti otežavajućih okolnosti za firme koje legalno posluju, i koje skladište cigarete u barskoj luci. Dogovor je da se svi ugovori ispoštuju do kraja. Neki su istekli, neki ističu u feburaru 2021. godine, ali ovo je mjera koja mora da se sprovodi" rekao je Abazović.

Vlada je danas usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone "Luka Bar".

Abazović je kazao da je time zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko Luke Bar.

Abazović je kazao i da su cigarete koje su zaplijenjene u Bosni i Hercegovini ukradene 10. jula u Luci Bar.

Iz hangara u Luci Bar je ukradena veća količina cigareta vlasništvo firmi "Aurora" i "Atlant Mont".

Policija Bosne i Hercegovine danas je u jednom kamionu pronašla skoro 250 hiljada kutija cigareta koje su iz Crne Gore prošvercovane u BiH.

Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta je više od 650 hiljada eura i predstavlja jednu od najvećih zaplijena ilegalnih cigareta u BiH. Zaplijenjene su cigarete "Marble Filter De Luxe".

Abazović kje rekao i da je Crna Gora prepoznata kao zemlja koja je švercerska i iz koje se 20 odsto švercovanih cigareta prenosi u zemlje Evropske unije i Veliku Britaniju.

"Odluka o sprječavanju skladištenja u luci Bar koja je glavna švercerska tačka je veliki udarac organizovanom kirminalu, ali to je tek početak", rekao je Abazović.

Dodao je i da je Biro za operativnu koordinaciji iznio sumnju da su u Novom duvanskom kombinatu obavljaju nelegalne aktivnosti, zbog čega će biti predmet kontrole.

"Ne mogu nikog da optužim bez dokaza ali mogu reći da se u Novom duvanskom kombinatu obavljaju nelegalne aktivnosti i da imamo osnovane sumnje. Ponašanje menadžmenta nije kako treba. Vlada i država ne smiju da se proglašavaju švercerskom. To je ranije moglo dok su pojedini djelovi Vlade bili involvirani", rekao je Abazović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.