Unija stočara: Premije na mlijeko povećati za 10 centi
Ilustracija

"Vlada za jun i jul povećala subvencije za dva centa po litru"

Unija stočara: Premije na mlijeko povećati za 10 centi

Otkupna cijena mlijeka sa pratećim premijama trebala bi da iznosi 54 centa da bi stočari mogli da računaju na zaradu, ocijenio je za Dan predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković.

On je kazao da je sadašnja otkupna cijena s premijama u najboljoj mogućoj varijanti 44 centa, što nikako ne zadovoljava potrebe proizvodnje.

Stočari nekoliko sedmica protestuju i traže veće subvencije za pet centi zbog poskupljenja stočne hrane.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović je u petak kazao da stočari koji protestuju nijesu u problemu u smislu da moraju prodati stoku, već da zbog poskupljenja hrane imaju manju zaradu. Vlada je za jun i jul povećala subvencije za dva centa po litru.

“Sada je maksimalna otkupna cijena 44 centa, a potrebno je da prosječna otkupna cijena iznosi 54 centa. Tek sa tom cijenom mlijeka stočari bi mogli da računaju na zaradu”, kazao je Živković i pojasnio da sadašnja državna premija zavisi od više faktora.

Premija po litru otkupljenog mlijeka se kreće od šest do 11 centi.

“Ovu premiju možete da imate u različitom iznosu, a može da se desi da je uopšte nemate. Kada je u pitanju opštinska premija ona je tri centa i mislim da je treba povećati”, naveo je Živković i dodao da za stočare sa ovakvim otkupnim cijenama i premijama tek dolaze teški dani.

Kao dodatni otežavajući faktor, navodi sušu koja umanjuje prihode od mlijeka i uvećava troškove proizvodnje.

“Prinosi sijena na našim livadama usljed suše su značajno umanjeni. S druge strane, oni stočari koji su u prvom redu oslonjeni na korišćenje paše za ishranu stoke, već imaju probleme da napasu svoja krda”, pojasnio je Živković i poručio da se to odražava na pad proizvodnje mlijeka i da usljed manjih količina proizvedenog mlijeka pada i zarada.

U takvim okolnostima, sve oči su uprte u Vladu, koja bi trebalo da kroz premije pomogne stočarima i stvori uslove da pojedine farme prežive.

“Znači Vlada i lokalne uprave mogu da pomognu. I Vlada i lokalne uprave treba da uvećaju davanja kroz premije ako žele da otkupna cijena mlijeka ostane ista i da se na taj način sačuva socijalni mir. Sadašnja situacija je nepodnošljiva, jer je stočna hrana, posebno koncentrovana, poskupljivala u nekoliko navrata, a otkupne cijene mlijeka se nijesu mijenjale. Ovo je užasna politika da se cjelokupni teret krize prebacuje na stočare, a da iz Vlade sve posmatraju kao da se sve ovo dešava u nekoj drugoj državi a ne u Crnoj Gori”, poručio je on.

Živković se plaši da će se teškoće osjetiti posebno s dolaskom jeseni, kada se može desiti da mnoga muzna grla završe na klanicama, jer se stočarima neće isplatiti da kupuju kabastu hranu kako bi sačuvali svoje farme.

Posljednjih mjesec dana u Pljevljima se situacija posebno pogoršala kada je u pitanju suša, jer već mjesec dana nema ozbiljnijih padavina.

Loše i otkupne cijene žive stoke

“Loše otkupne cijene mlijeka prate i loše otkupne cijene žive stoke”, naveo je Živković.

“Znači, otkupne cijene bikova su oko dva eura po kilogramu, a cijene teladi su oko 3,2 eura. I u ovom djelu postoje brojni problemi sa otkupom”, rekao je Živković i dodao da sve to utiče da je situacija kod stočara izuzetno teška i složena.

“I u ovom slučaju postoji opasnost da će se situacija pogoršati. Plašim se kada stočari krenu da smanjuju broj grla zbog loše cijene mlijeka i jake suše, da će klaničari još više sniziti cijenu”, naveo je Živković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.