Moguća sporadična nestašica mlijeka
Ilustracija

"Neće biti dugotrajna i većeg obima"

Moguća sporadična nestašica mlijeka

Postoji mogućnost da u Crnoj Gori dođe do sporadične nestašice mlijeka, koja ne bi bila dugotrajna i većeg obima.

To je “Vijestima” kazao predsjednik Odbora udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije u Privrednoj komori Milutin Đuranović, upitan da prokomentariše odluku Vlade Srbije da zabrani izvoz sirovog i pasterizovanog mlijeka.

”Vijesti” su povodom ovog pitanja kontaktirale i s Ministarstvom poljoprivrede iz kojeg su saopštili da će se oglasiti danas.

Vlada Srbije je juče donijela tu odluka u cilju omogućavanja redovnog snabdijevanja stanovništva mlijekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje. Reakcija je uslijedila nakon što su rafovi s mlijekom od jednog litra u prodavnicama prethodnih dana bili poluprazni.

Srbija je najveći uvoznik mlijeka u Crnoj Gori. Prema podacima Monstata iz te zemlje je za prvih sedam mjeseci uvezeno mliječnih proizvoda u vrijednosti od 12,66 miliona.

”Nisam siguran da trenutno crnogorske kompanije mogu zadovoljiti potrebe crnogorskog stanovništva za mlijekom”, kazao je juče Đuranović, koji je i osnivač mljekare “Lazine”.

On je kazao da generalno mlijeka u regionu i Evropi nedostaje, jer su naišle dvije sušne godine, a uz to je skočila i cijena inputa, pa je čak i Srbija, koja je zemlja mlijeka, došla u situaciju da ima manjak mlijeka.

Đuranović je naglasio da se opet sada, kao i za vrijeme koronavirusa, pokazalo šta znači domaća proizvodnja.

”Moramo se osloniti na domaću proizvodnju, moramo više uložiti kroz budžet prije svega, kako bi sektor stočarstva bio održiv. Mlijeko je vrlo specifična roba i tu nema liberalizma, bez državne pomoći nijedna država nije razvila stočarstvo. Kao što drugi rade, i mi moramo voditi računa o sopstvenim interesima. Kada neko ima višak mlijeka, onda u Crnu Goru može sve da uvozi, ali sada kad je manjak onda ne može”, ocijenio je Đuranović.

Dodao je da je dobar potez napravljen kada je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv za subvencionisanje uvoza oko 800 junica sa 70 odsto.

”Već su počele da stižu prve junice i sad treba da prođe neko vrijeme da se one otele i vjerovatno će doći do stabilizacije tržišta za nekih pola godine, od januara pa nadalje”, rekao je Đuranović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.