Danas intervjui sa kandidatima za mjesto predsjednika Vrhovnog suda
Vrhovni sud Crne Gore

Četvoro sudija u igri

Danas intervjui sa kandidatima za mjesto predsjednika Vrhovnog suda

Opšta sjednica Vrhovnog suda na kojoj će sudije razgovarati sa četvoro kandidata za funkciju predsjednika, odnosno predsjednice, te sudske instance, održaće se danas i neće biti otvorena za javnost.

Kandidati sa kojima će biti obavljen razgovor su sudije Višeg suda u Podgorici Ana Vuković i Zoran Radović i sudije Apelacionog suda Milenka Žižić i Mušika Dujović, koji je i predsjednik tog suda.

Sudije Vrhovnog suda će od četiri kandidovane osobe izabrati jednu, tajnim glasanjem i dvotrećinskom većinom, koju će predložiti Sudskom savjetu, a to tijelo potom prihvata ili odbacuje taj prijedlog.

Sudski savjet će javno intervjuisati tog jednog kandidata ili kandidatkinju. Prethodni kandidat koga je Vrhovni sud odabrao, sudija Vrhovnog suda Miraš Radović, bivši ministar pravde, nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu glasova u Sudskom savjetu, pa je postupak izbora ponovljen.

Kako je saopštila Akcija za ljudska prava (HRA), vršiteljki dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, sutkinji Stanki Vučinić ta organizacija je prošle sedmice uputila molbu da razgovori budu javni, ali ih je ona juče kratko obavijestila da sjednica neće biti otvorena za javnost.

Prema predloženim programima rada, svi kandidati smatraju da treba povećati transparentnost rada sudova i povjerenje građana u njihov rad, da treba obezbijediti adekvatne sudske zgrade i uvesti sudsku policiju, kao i da je potrebno unaprijediti sistem ocjenjivanja sudija.

Većina kandidata smatra i da Vrhovni sud treba da unaprijedi saradnju sa Ustavnim sudom i sudovima niže instance, kao i da je važno dalje unaprijediti informatički sistem u sudstvu, informisati građane o alternativnim načinima za rješavanje sporova i sistemu besplatne pravne pomoći.

Programi se poklapaju po znatnom broju prijedloga, a razlikuju po stepenu kritičkog pristupa postojećem stanju, uključujući zakonski okvir i praksu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.