Radovi  u manastiru zaustavljeni do dobijanja dozvole
Foto:Cetinjski list

Radovi u manastiru zaustavljeni do dobijanja dozvole

"Radovi na kulturnom dobru Cetinjski manastir su zaustavljeni, do ispunjenja obaveza propisanih Zakonom o zastiti kulturnih dobara", saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove(UIP).

Odmah po prijavi građana da se u Cetinjskom manastiru vrše građevinski radovi, Inspekcija za kulturna danas je izvršila inspekcijski nadzor.

"Tom prilikom, konstatovano je da se izvode radovi na renoviranju postojećeg sanitarnog čvora, što uključuje mijenjanje cijevi i sanitarija. Kako je u pitanju objekat sa statusom kulturnog dobra, ova inspekcija je ukazala Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da se Upravi za zaštitu kulturnih dobara obrati zahtjevom za izdavanje konzervatorskih uslova, u roku od jednog dana", saopšteno je iz UIP-a.

Ispred Cetinjskog manastira građani su danas protestovali zbog radova koji se izvode unutar manastira.

Kako je rečeno Radio Cetinju prave se toaleti zbog gostiju koji dolaze u manastir. Iz uprave Cetinjskog manastira je saopšteno da se posljednjih sedmica vrši zamjena pločica i unutrašnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture tog prostora, koja je od višedecenijske upotrebe dotrajala i ne služi svojoj svrsi.

"U konkretnom slučaju se, dakle, nije radilo niti je postajala namjera bilo kakve devastacije prostora Cetinjskog manastira, već se Mitropolija i Uprava Cetinjskog manastira neprestano trude na njegovom održavanju i očuvanju. Ne vidimo razloga da ovaj događaj izaziva bilo kakvu uznemirenost u javnosti, osobito imajući u vidu činjenicu da će dobiti svoj institucionalni epilog u skladu sa zakonom", kazali su u MCP-u.

Prilikom posjete inspektora, predstavnik Mitropolije je izjavio da nije bio upoznat da je potrebno obratiti se Upravi za zaštitu kulturnih dobara radi redovnog održavanja sanitarnog čvora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.