Đukanović potpisao Tužilačke zakone
Milo Đukanović

Đukanović potpisao Tužilačke zakone

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je 3. juna izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, koje je jednom vratio Skupštini na ponovno usvajanje, saopšteno je iz Predsjedništva.

"Na osnovu člana 94 stav 2 i člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore, Predsjednik Crne Gore je 3. juna 2021. godine ukazom proglasio ponovo izglasani Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu", piše u saopštenju Predsjedništva. 

Predsjednik države i lider DPS-a je početkom maja odbio prvi put da potpiše zakon, koristeći ustavnu mogućnost na ponovno odlučivanje.

Objašnjavajući razloge za tu odluku, ranije je kazao da je “Državno tužilaštvo, shodno Ustavu, jedinstven i samostalan državni organ koji vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti, a da samostalnost Državnog tužilaštva obezbjeđuje Tužilački savjet”.

Izmjenama Zakona je, između ostalog, predloženo da članovima sadašnjeg Tužilačkog savjeta prestaje mandat proglašenjem novog Savjeta. Novi TS bi odmah odredio i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Mandat članovima TS iz redova uglednih pravnika traje do 22. januara naredne godine.

Vladajuća većina je zakon ponovo usvojila 27. maja, bez prisustva opozicije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.