Raščanin: Zapanjeni smo Ivanovićevim retrogradnim stavovima
Ivana Raščanin, Foto: Socijaldemokrate

Raščanin: Zapanjeni smo Ivanovićevim retrogradnim stavovima

Forum žena Socijaldemokrata Crne Gore najoštrije je osudio "retrogradne izjave poslanika SNP-a Dragana Ivanovića kojima je u Parlamentu opravdao sprovođenje selektivnih abortusa navodeći kako roditelji imaju pravo da odlučuju o polu svog djeteta".

"Zaista smo zapanjeni činjenicom da se, i kada je ovo pitanje na dnevnom redu, vraćamo desetinama i stotinama godina unazad, te da i dalje imamo predstavnike naroda koji javno iznose ovakve retrogradne stavove", navodi se u saopštenju Ivane Raščanin, predsjednice odbora Foruma žena Glavnog grada.

Borba žena za kako ističu jednaka prava u svijetu i u Crnoj Gori još uvijek traje.

"Svjedoci smo svih poteškoća sa kojima se one suočavaju, prilikom zapošljavanja, prilikom nasljeđivanja itd, te da prava koja su im zakonima garantovana u tim segmentima još uvijek u potpunosti ne ostvaruju, ali je poslanik Ivanović otišao korak dalje - podržavajući ideju kojoj bismo im, u zavisnosti od nečije volje, zabranili i da se rode", kazali su iz SD-a.

Poslaniku Ivanoviću su poručili da žene, u konkretnom slučaju ženska djeca nijesu ništa manje vrijedna od muške.

"Da svaki zdravorazuman roditelj podjednaku ljubav, pažnju i njegu daje svakom djetetu, bez obzira na njegov pol, a kamoli da mu padne na pamet da ne dozvoli rođenje sopstvenog djeteta jer je ono ženskog pola", izričiti su iz SD-a.

Dodaju da se upravo zbog ovakvih javno iznesenih stavova političara, žene u Crnoj Gori i danas suočavaju sa brojnim poteškoćama izazvanim diskriminacijom po osnovu pola.

"Stoga, kao neko ko je nosilac visoke funkcije poslanika u crnogorskom Parlamentu, ovim putem apelujemo na poslanika Ivanovića da se suzdrži ovakvih retrogradnih izjava i da
svojim radom doprinese postizanju jednakosti svih u Crnoj Gori, bez obzira na bilo koje razlike, što podrazumijeva i razlike u polu", zaključila je Raščanin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.