EU odobrila novu metodologiju za Srbiju i Crnu Goru
ilustracija

EU odobrila novu metodologiju za Srbiju i Crnu Goru

Savjet ministara Evropske unije odlučio je danas da novu, revidiranu, metodologiju prošenja primjeni na Crnu Goru i Srbiju, a visoki zvaničnici Unije su istakli da će vladavina prava ostati okosnica pregovora o članstvu, uz "ubjedljivu perspektivu pristupanja".

To je saopšteno poslije zasijedanja šefova diplomatija Unije i Ana Paula Zakarijas, državna sekretarka za Evropu Portugalije, predsjedavajućeg EU, podvukla je da je izgledno članstvo u EU glavna pokretačka snaga preobražaja na Zapadnom Balkanu i bitno za zajedničku bezbjednost i napredak.

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je istakao da nova metodologija svakako treba da pomogne ubrzavanju pregovora o članstvu, a u saopštenju ministarskog zasijedanja je navedeno da zemlje koje pregovaraju moraju dati opipljive rezultate u primeni reformi.

To se prvenstveno odnosi na vladavinu zakona, temeljna prava i funkcionisanje demokratskih ustanova i reformu državne uprave, kao i ekonomsku djelotvornost kandidata za članstvo.

"Izgledi za partnera sa Zapadnog Balkana za punopravno članstvo u EU na temlju zasluga su u političkom, bezbjednosnom i ekonomskom interesu Evropske unije", predočili su šefovi diplomatija Unije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.