Naučnici očekuju da će dvije kubanske vakcine protiv korone biti spremne na ljeto
ilustracija

Naučnici očekuju da će dvije kubanske vakcine protiv korone biti spremne na ljeto

Naučnici na Kubi znatno napreduju u razvoju vakcina protiv koronavirusa i očekuje se da bi dvije kubanske antikovid vakcine mogle biti spremne za korišćenje već na ljeto.

Direktor za nauku i inovacije pri kubanskoj Grupi biotehnološke i farmaceutske industrije (BioCubaFarma) Rolando Perez Rodrigez za Anadoliju je kazao kako, prema podacima Svjetske banke, Kuba spada u red zemalja s najviše ljekara po broju stanovnika (8,2/1000) i kako se istakla kao jedna od najsposobnijih država na svijetu za borbu protiv pandemije kovid-19 sa ukupno 664 prijavljena smrtna slučaja i nešto više od 108.000 infekcija.

Američka savezna država Florida, koja se nalazi nadomak Kube, zabilježila je više od 35.000 smrtnih slučajeva. Prema podacima Univerziteta „Džon Hopkins“, u SAD-u je koronavirusom zaraženo 32,4 miliona ljudi, a broj smrtnih slučajeva premašio je 577.000.

Rodrigez je kazao kako su vlasti Kube odlučile da razviju vlastite kandidate za vakcinu za imunizaciju cijele svoje populacije i to na osnovu kapaciteta nacionalne biotehnološke industrije.

„Program imunizacije postupno će obuhvatiti rizične i ranjive grupe, odrasle i konačno dječju populaciju“, kazao je Rodrigez.

On je kazao da su potencijalne kubanske antikovid vakcine „Soberana 02“ i „Andala“ već u trećoj fazi kliničkog ispitivanja i da se zvanični rezultati očekuju do juna. Dodao je da su dosadašnji rezultati izuzetno pozitivni i ohrabrujući.

„Kuba planira da sprovede imunizaciju cijele svoje populacije do kraja ove godine. Učinićemo to ekspresno, čim bude izdata dozvola za hitnu upotrebu naših vakcina“, kazao je Rodrigez.

Ukazujući na globalni problem u tržišnoj nabavci sirovina i ambalaže, Rodrigez je kazao da je to u Kubi još izraženiji problem zbog višedecenijskog ekonomskog i finansijskog embarga nametnutog od SAD-a.

Komentarišući postojeće antikovid vakcine u svijetu, Rodrigez je kazao da tradicionalne vakcine imaju efikasnost dokazanu kroz dugoročnu primjenu, a da vakcine pravljene na bazi novih tehnologija imaju dobre trenutne rezultate i mogu se brže proizvodili i puštati na tržište.

„To je pitanje rizika i koristi“, rekao je Rodrigez koji je ljekar i čelnik kubanske kompanije BioCubaFarma, koja pod svojim okriljem ima 34 firme i upošljava više od 20.000 ljudi.

U BioCubaFarma kompaniji očekuju odobrenje Kubanske regulatorne agencije za pokretanje kliničkih ispitivanja potencijalnih vakcina na djecu školskog uzrasta kako bi se potvrdila sigurnost vakcine prije masovne imunizacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.