Tegljači stigli do holandskog broda koje prijeti potonuće, posada evakuisana helikopterom (VIDEO)

Dva tegljača stigla su do holandaskog teretnog broda Eemslift Hendrike kojemu prijeti potonuće u nemirnim norveškim vodama, rekli su zvaničnici u srijedu.

Tegljači bi trebali sljedećih sati teretni brod dug 112 metara, koji je bez posade u Sjevernom moru, privući obali. Helikopterom je stiglo i osoblje za hitne slučajeve da pomogne vezati užad, saopštila je norveška obalska služba.

Strahuje se da bi brod mogao potonuti i da bi se u more mogla izliti nafta. Brod nosi oko 350 tona nafte i 50 tona dizela. Tegljače je iznajmila nizozemska spasilačka kompanija Smit Salvage.

Smit Salvage podružnica je firme za pomorske usluge Boskalisa koji je vodio operaciju spašavanja Ever Givena u Sueckom kanalu. Teretni brod uputio je poziv u pomoć u ponedjeljak nakon što ga je zahvatilo nevrijeme.

Posada je evakuisana kasno u ponedjeljak po olujnom vremenu, kazale su u utorak lokalne vlasti. Oko 12 članova posade skočilo je s jako nagnutog broda u vodu, nakon čega ih je spasio helikopter, dok su drugi spašeni s palube.

Svi su na sigurnom, ali brodu prijeti potonuće, kazali su norveški zvaničnici.

“Brodu je tokom noći otkazao glavni motor i pluta prema kopnu”, rekao je Hans Petter Mortenson iz Norveške obalske uprave za televiziju NRK, prenosi Hina  a prenosi N1 Zagreb.

“Postoji rizik da bi se mogao prevrnuti i potonuti”, rekao je, dodajući da bi pritom moglo doći do izlivanja nafte.

Do utorka naveče teretnjak se nalazio 40 do 50 nautičkih milja (74 do 93 kilometra) zapadno od grada Alesunda na norveškoj obali, saopštila je priobalska uprava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.