Problem naplate alimentacije riješiti formiranje Alimentacionog fonda
Ilustracija

Problem naplate alimentacije riješiti formiranje Alimentacionog fonda

Problem naplate alimentacije mnogo je veći u praksi, jer se ne usuđuje svaki roditelj da podnese krivičnu prijavu protiv bivšeg supružnika, zbog nedavanja izdržavanja za svoje dijete. Ženski klub Skupštine Crne Gore predložio je da se ovaj problem riješi fomiranjem Alimentacionog fonda. Neophodno je osnovati ovaj Fond koji će omogućiti poštovanje presuda o obavezi plaćanja alimentacije, čime bi se riješio bar jedan problem u životima samohranih roditelja, saglasne su sagovornice Nove M.

Roditelj je, prema definicija, svaka jedinka koja ima potomstvo. Nažalost, odgovornost koju neko ima kao roditelj-individualna je. U posljednje vrijeme povećan je broj razvodih brakova, samim tim i samohranih roditelja. Ne brinu, nažanost, svi roditelji za djecu podjetnako, pa je osnivanje Alimentacionog fonda jedno od rješenja koje bi tome problemu pomoglno.

"Prvo smo razmišljali da se ide na izmjenu Porodičnog Zakona, u tom dijelu, međutim smo se odlučili da treba biti kao leg specialis, taj Zakon o alimentacionom fondu, iz tog razloga što se tamo pominju izdržavana lica a to nisu samo djeca, a nama je baš cilj da ovaj alimentacioni fond bude baš za djecu koja rastu u tim jedno-roditeljskim porodicama", navela je Branka Bošnjak potpredsjednica Skupštine Crne Gore.

Prvi i osnovni način izmirivanja alimentacije jeste dobrovoljno isplaćivanje po pravosnažnoj sudskoj presudi. Brojni su roditelji koji to ne poštujuu, ističe advokatica Maja Živković.

Dodaje da se problem nerededovnog isplaćivanja alimentacije može riješiti upravo uvođenjem državnog alimentacionog fonda.

"A alimentacioni fond bi trebalo da služi samo onda kada nije moguće da se alimentacija naplati od roditelja. Primarno je da to roditelj radi i to bi i dalje trebao da ostane slučaj. Država će preuzeti tu obavezu samo onda kada je nužno. Tako da je to nešto što bi novi zakon trebao da donese", navela je Živković..

U toku su dogovoru za osnivanje ekspertske grupe koja će pisati zakon.

"I vrlo brzo ćemo mi izaći sa jednim tekstom zakona, s tim da što imajući u vidu budžet, vidjećemo sad prilikom usvajanja budžeta, da li će postojati prostor da se već opredjele sredstva da se što ranije uđe u to, ali najkasnije da se to sve pripremi da se to krene od sljedeće godine", kazao je Bošnjak.

U postojećem Porodičnom zakonu postoje kazne za roditelje koji ne plaćaju alimentaciju, ali djeca takvom praksom ispaštaju, smatra ona.

"Ukoliko je recimo majka koja izdržava svoju djecu, svog bivšeg supruga optuži, a on nema novca, on će završiti u zatvoru, negdje pravi neprijatnosti svojoj djeci a od novca nema ništa, i od izdržavanja kazne. Tako da nije to model. Model je da oni dobiju sredstva, a kasnije nek država bude ta koja će naplaćivati od neodgovornih roditelja", ističe Bošnjak.

Potrebno je razmisliti o svim aspektima kako bi Fond mogao biti održiv na duže staze.

"Već se neki roditelji javljaju da će to možda biti odmah, da se to podrazumijeva. Međutim moraju postojati određena pravila, da bi se to održalo. Zatim privremen karakter tog davanja, pretpostavljam da neće biti da može od rođenja djeteta do 18. godine stalno naplaćuje ovako preko države, nego da će to trajati neki određeni vremenski period", kazala je Živković

Javna je tajna, kaže Živković, da u Crnoj Gori ima mnogo rada “na crno”, te da se rad inspekciju u tom pogledu mora unaprijediti.

"Da se nekako i u tom smislu pokuša da idete blokadom računa a neko dobija novac na ruke, a zna se negdje da radi, nekako da se proba i na to djelovati. Na inspekcije, da se ozakoni taj rad. Ako imate onda ugovor o radu isplaćuje vam se zarada preko računa, moći će da se djeluje i da se naplati alimentacija, ili makar njen dio", istakla je Živković. 

Jedan od glavnih problema sa kojima se bore samohrani roditelji, kao i jednoroditeljske porodice jeste nedostatak finansijske podrške od strane drugog roditelja, kazala je za Novu M Dejana Ponoš iz NVO Udruženje Roditelji.

"Ne zaboravimo sa prestankom bračne zajednice ne prestaje i roditeljska obaveza i svaki roditelj jeste dužan da izdržava svoje maloljetno dijete, to je pravo djeteta, a isto tako obaveza roditelja", pojašnjava Ponoš

Zaključuje da je jedan od ključnih problema to što ne postoji tačan broj samohranih roditelja u Crnoj Gori.

"Tačnije nemamo razdvojene samohrane roditelje, da kažem u tom užem smislu, to su roditelji kod kojih je drugi roditelj umro, ili je nepoznat, kao i roditelji koji samostalno vrše roditeljsko pravo, ili zajednički sa drugim roditeljem", dodala je Ponoš.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.