EU i UNICEF ublažavaju uticaj pandemije na Zapadnom Balkanu i Turskoj
ilustracija

EU i UNICEF ublažavaju uticaj pandemije na Zapadnom Balkanu i Turskoj

Evropska unija i UNICEF su najavili početak programa vrijednog pet miliona eura za ublažavanje uticaja kovid-19 na najugroženiju djecu i porodice na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Za oko 490.000 djece i roditelja biće obezbijeđen bolji pristup javnim službama koje promovišu razvoj, obrazovanje, zdravstvene usluge i zaštitu, navodi se u saopštenju.

Regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan rekla je da saradnja sa EU ima za cilj da zaštiti prava djece i osigura da nacionalni sistemi koji pružaju ove usluge budu pravičniji, inkluzivniji i zadovolje potrebe najugroženije djece i roditelja.

Direktorka za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera kaže da se ne smije dozvoliti da se stvori kovid generacija, te ističe da će program obuhvatiti pružanje digitalnih alata i kvalitetnog digitalnog sadržaja porodicama u udaljenim područjima, kao i podršku kontinuiranim uslugama u oblasti zdravstva i ishrane.

Finansiranje programa je dio paketa pomoći EU Zapadnom Balkanu za odgovor na kovid-19, koji trenutno iznosi više od 3,3 milijarde eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.