Lajčak-Đukanović

Brisel očekuje da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja sa politikama EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je tete-a-tete susret sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom koji boravi u posjeti Crnoj Gori, nakon čega je priredio i radnu večeru uz prisustvo delegacija.

Kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, razmijenjena su mišljenja o situaciji u Crnoj Gori i regionu, s ciljem boljeg sagledavanja i razumijevanja izazova na putu ka punoj stabilnosti, razvoju i integraciji.

Đukanović je zahvalio Miroslavu Lajčaku za dolazak u Crnu Goru i "pažnju na koju smo sa njegove strane navikli". 

Đukanović je podsjetio da je transfer vlasti u Crnoj Gori potvrdio da ovdje postoji novi kapacitet demokratske kulture, i naglasio neophodnost da se u Crnoj Gori i u novim uslovima potvrdi puno razumijevanje uloge Crne Gore kao članice NATO i prakse da se ne može raditi protiv evropskih standarda dok god je Crna Gora u partnerstvu sa Evropskom unijom.

ukanoviLajak2

Ponovio je da je odlučnost evropskih političkih snaga u Crnoj Gori da podrži sve što zemlju vodi ka Evropi, i time doprinosi održanju dominacije proevropske misli na Zapadnom Balkanu.

"Na tom putu, biće nam potrebna posvećenost i prisustvo evropskih partnera, i zbog toga posebno raduje posjeta gospodina Lajčaka", kazao je predsjednik Crne Gore.

Specijalni izaslanik EU je ukazao na značaj poštovanja obaveza koje je zemlja preuzela u pregovaračkom procesu i u partnerstvu sa Evropskom unijom. Pozdravio je zrelu i odgovornu reakciju prema državi koju je pokazala prethodna vlast nakon izbornih rezultata.

Naglasio je očekivanje Brisela da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja sa politikama i stavovima EU, uključujući i kroz konsultacije u definisanju zakonskih propisa i usaglašavanje sa mišljenjem Venecijanske komisije. On je naglasio da je EU partner Crnoj Gori koji je uvijek spreman da pomogne. Takođe, ukazao je na važnost diplomatskog predstavljanja Crne Gore u Briselu, koji je glavna spona zemlje i država članica.

Specijalni izaslanik EU interesovao se i za druga aktuelna pitanja u procesu kohabitacije i aktuelnih političkih prilika.  Lajčak je zaključio da je za integracioni put Crne Gore i regiona važna redovna komunikacija sa evropskim partnerima i pozdravio doprinos koji u takvoj komunikaciji daje predsjednik Crne Gore.

Večeri je prisustvovala i šefica delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa.

ukanoviLajak4

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.