Ako želite maksimalno da ojačate imunitet, ove 3 namirnice jedite svakog dana
Ilustracija

Doktor tvrdi

Ako želite maksimalno da ojačate imunitet, ove 3 namirnice jedite svakog dana

Dobre bakterije u organizmu važne su za održavanje brojnih zdravih funkcija, kao što su jačanje imuniteta, regulisanje raspoloženja, elastičnost kože... U našem sistemu za varenje nalazi se "bezbroj" vrsta bakterija, a nutricionisti kažu da bi trebalo da obratite posebnu pažnju na namirnice koje prijaju jednoj od njih, a u pitanju je bakterija akkermansia muciniphila.

Ova bakterija veoma je važna u održavanju zdravlja cijelog organizma, a naročito zdravlja sluzokože, koja je barijera između našeg sistema za varenje i ostatka organizma. Kada je sluzokoža zdrava, nema rizika od bakterija i nesvarenih čestica hrane i njihovog dospijevanja u krvotok.

"Tri namirnice koje su ključne za zdrav razvoj ove bakterije su zeleni čaj, nar i brusnice", otkrio je doktor Mark Hajman.

"Svaka od ovih namirnica bogata je fitohemikalijama, sadrži tanin, flavonole, antocijanine, koji imaju odlična antoksidativna dejstva. U naru se nalaze i prebiotična vlakna, a u zelenom čaju i brusnicama antioksidanti."

Antioksidansi su molekuli koji se nalaze u našem tijelu i prva su linija odbrane organizma, a glavna uloga im je zaštita tijela od slobodnih radikala.

Njegov predlog je da za doručak pojedete ovsenu kašu sa dodatkom brusnica i nara i uz to popijete šolju zelenog čaja. Na ovaj način ćete tijelu obezbijediti sve neophodne materije za jačanje imunog sistema.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.