Njemačka ne isključuje mogućnost zatvaranja granice
ilustracija

Njemačka ne isključuje mogućnost zatvaranja granice

Šefovi njemačkih regionalnih vlada danas nisu isključili mogućnost zatvaranja granice sa Austrijom i Češkom zbog povećanog broja zaraženih novim sojevima korona virusa.

"Bilo bi razumno staviti (Tirol i Češku) na listu teritorija teško pogođenih mutacijama virusa. To će se sigurno dogoditi", rekao je šef bavarske vlade Markus Zeder (Soeder).

Zeder je još juče pomenuo takvu mogućnost zbog neodgovarajućih mjera Češke. Njemačka je krajem januara zabranila ulazak putnicima iz zemalja teško pogođenih različitim sojevima korona virusa kao što su Velika Britanija, Južna Afrika ili Brazil, prenosi Beta.

Međutim, te mjere ne važe za Njemce koji žive u navedenim zemljama, za državljane tih zemalja koji imaju prebivalište u Njemačkoj, kao ni za putnike u tranzitu.

Češka vlada je u međuvremenu saopštila da je izolovala tri kantona, od kojih su dva na granici sa Njemačkom.

Njemačka je zabrinuta i situacijom u Austriji, odnosno u Tirolu koji je od juče izolovan, a smatra se najvećim evropskim žarištem južnoafričkog soja korona virusom.

Tirol gdje dolaze skijaši iz inostranstva, ostao je otvoren i pored restriktivnih mjera u ostatku Austrije.

Nakon višenedeljnih restriktivnih mjera, prodavnice, muzeji i škole su od ponedeljka ponovo otvoreni iako i dalje ima više od 1.000 novozaraženih dnevno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.