Vanredna situacija u Holandiji, zatvoreni centri za vakcinaciju i testiranje
Foto: Anadolija

Vanredna situacija u Holandiji, zatvoreni centri za vakcinaciju i testiranje

Vlasti u Holandiji proglasile su danas rijetku vanrednu situaciju nazvanu "crveni kod", zbog jake snježne oluje koja je pogodila tu zemlju.

To je inače i najveća snježna oluja u poslednjih 10 godina, sa udarima vjetra do 90 kilometara na sat i temperaturama od minus pet stepeni, prenosi Gardijan.

Holandski meteorološki portal "Weer" objavio je da je to prva snježna oluja nakon januara 2010. godine.

Desetine letova na amsterdamskom aerodromu Šiphol su otkazane ili odložene, dok su na aerodromu u Ajndhovenu otkazani svi letovi. U potpunosti je obustavljen i željeznički saobraćaj, uključujući i međunarodni ka Njemačkoj.

Obustavljen je tramvajski saobraćaj u Amsterdamu, dok je u Hagu došlo do iskakanja tramvaja iz šina.

U većem dijelu zemlje visina snežnog pokrivača je od pet do 10 santimetara, a u nekima i do 30.

Zbog teških vremenskih uslova svi centri za testiranje na virus korona su zatvoreni na nekoliko dana.

Premijer Mark Rute rekao je da će klizanje biti dozvoljeno ukoliko se kanali zamrznu, što bi bilo prvi put od 2018. godine, ali je istovremeno upozorio ljude da paze na socijalno distanciranje i da se trude da ne padnu i ne povrijede se da ne bi završili u ionako pretrpanim bolnicama.

Ima nagovještaja da bi mogao da, prvi put od 1997, bude održan maraton u klizanju Elfstedentoht kroz 11 gradova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.