Ljekar iz Njemačke sam napravio vakcinu, vakcinisao 100 dobrovoljaca pa dobio krivičnu prijavu
Ilustracija

Ljekar iz Njemačke sam napravio vakcinu, vakcinisao 100 dobrovoljaca pa dobio krivičnu prijavu

Njemački ljekar Vinfrid Šteker, koji je sam napravio vakcinu protiv korona virusa, i njom vakcinisao porodicu i prijatelje, dobio je krivičnu prijavu.

Šteker, koji je Libeku ima malu kliničko-imunološku laboratoriju, razvio je korona vakcinu.

Tu vakcinu najprije je testirao na sebi, poslije čega je 8. maja objavio da je imun na korona virus.

Zatim je vakcinisao svoju djecu i suprugu, kao i 100 dobrovoljaca.

Nakon uspješnog testiranja svoje vakcine, obratio se predsjedniku Paul Erlih instituta, ustanove nadležne za odobrenje vakcina.

Šteker je Institutu saopštio da ima djelotvornu vakcinu kojom bi mogla da se obavi vakcinacija, i čekao je na pozitivan odgovor.

Međutim, umjesto odgovora Šteker je dobio poziv policije sa informacijom da je protiv njega pokrenut istražni postupak zbog kršenja zakona o ljekovima.

Štekerov advokat zatražio je da se obustavi istražni postupak i naglasio da je njegov štićenik svoju vakcinu davao u okviru individualnih pokušaja liječenja, što ne iziskuje dozvolu za proizvodnju.

Pored toga, navodi i da su svi dobrovoljno primili tu vakcinu.

Šteker je uvjeren da bi njegovom vakcinom u roku od pola godine moglo biti vakcinisano tri četvrtine stanovništva Njemačke.

On na vakcini, kako je kazao, nije želio da zaradi novac, već mu je bilo bitno da se pandemija stavi pod kontrolu, pa je želio svoju formulu da podijeli sa svijetom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.