Đukanović i Rajzing Rajnke

Balkan pred opasnošću da ponovi greške i ideje iz 90-ih o velikodržavnim projektima

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke sa kojom je razgovarao o perspektivi partnerskih i savezničkih odnosa između dvije države i aktuelnim prilikama u našoj zemlji.

Đukanović je uz zahvalnost ambasadorki na inicijativi za sastanak, podsjetio i na nedavnu virtuelnu posjetu pomoćnika zamjenika državnog sekretara Metjua Palmera i razgovore sa Atlantskim savjetom, što raduje i potvrđuje kontinuitet redovne komunikacije i razmjene informacija od obostrane koristi.

"On je uputio čestitke SAD-u na inauguraciji novog predsjednika Bajdena, kao i na uspješnim aktivnostima institucija te države na suzbijanju neprilika tim povodom. Ohrabren prvim tonovima predsjednika Bajdena i drugih predstavnika nove američke administracije, iskazao je uvjerenje i očekivanje da je pred nama vrijeme reafirmacije euro-atlantizma. Takođe, iskazao je zadovoljstvo sadržajem razgovora koje je predsjednik Bajden imao sa evropskim liderima Merkel i Džonson na liniji zaključka da će ZB biti jedan od prioriteta američke vanjske politike", saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

On je uz nadu da će masovna imunizacija označiti ulazak u završnu fazu borbe protiv pandemije COVID 19, zahvalio za napore koje SAD  ulažu na globalnom planu, i za pomoć Crnoj Gori u okviru te politike.

"Ambasadorka Rajnke je istakla da je cilj inicijative za sastanak da se održi aktivni i sadržajan dijalog između vlade SAD i Predsjednika kao dijela vlasti koja sada funkcioniše u uslovima kohabitacije, i da su ti razgovori od suštinskog značaja, čemu je veoma  posvećena i otvorena. Ona je čestitala Predsjedniku i predstavnicima Vlade što su se sastali i razgovarali o prvim izazovima kohabitacije, i naglasila važnu ulogu Predsjednika u doprinosu obezbjeđivanja stabilnog i konstruktivnog okruženja u kojem kohabitaciona vlast može da funkcioniše.

Uz zahvalnost za čestitke Predsjednika povodom tranzicije vlasti u SAD-u, i uz ranije iskustvo saradnje dva Predsjednika, iskazala je zadovoljstvo što će kao karijerni diplomata biti u prilici da učestvuje u timu koji će zajednički dalje graditi još bolje odnose dvije zemlje", saopšteno je.

 Đukanović je zahvalio ambasadorki Rajnke na takvom odnosu, cijeneći da je dragocjeno za Crnu Goru da administraciji SAD-a približi novu realnost na Balkanu, koji je pred opasnošću da ponovi greške i ideje iz 90-ih o velikodržavnim projektima i tezama o nemogućnostima postojanja multietničkih demokratija.

On je ponovio punu spremnost za konstuktivan odnos u uslovima kohabitacije za sve odluke i politike koje su u interesu Crne Gore i njenog jasnog  euro-atlantskog puta.

Uz zahvalnost za detaljnu analizu aktuelnih političkih zbivanja, ambasadorka je istakla da će i dalje podržavati demokratske principe zasnovane na Ustavu, izbornoj volji i viziji euro-atlantske budućnosti Crne Gore, i da ne želi da vidi strani uticaj na nešto što je crnogorski proces. Izrazila je zabrinutost da eventualni unutrašnji konflikti mogu onemogućiti postizanje opštih ciljeva, te da SAD cijene inpute koje im pomažu da na najbolji način podrže demokratsku stabilnost Crne Gore na njenom euroatlantskom putu.

U kontekstu aktuelnih dešavanja sagovornici su se saglasili da je nezavisnost sudstva i tužilaštva od suštinskog značaja za izbalansiranu vlast.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.