Zapad zabrinut zbog hapšenja Navljanog, apeluju na njegovo puštanje
Aleksej Navaljni

Zapad zabrinut zbog hapšenja Navljanog, apeluju na njegovo puštanje

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su duboko zabrinute zbog zatvorske kazne koja je danas izrečena ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

SAD su ponovile apel za njegovo trenutno puštanje.

"Sjedinjene Države duboko su zabrinute odlukom ruskih vlasti da opozicionu ličnost Navaljnog osudi na dvije godine i osam mjeseci zatvora“, izjavio je državni sekretar Antoni Blinken, prenosi Rojters.

"Čak i dok sarađujemo sa Rusijom na unapređivanju američkih interesa, blisko ćemo koordinisati sa našim saveznicima i partnerima kako da Rusija odgovara zbog toga što nije podržala prava svojih građana”, navodi se u Blinkenovoj izjavi.

Navaljnom je uslovna kazna od 3 godine i šest meseci preinačena u zatvorsku, a smanjena je na dvije godine i osam meseci zbog perioda koji je proveo u kućnom pritvoru.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da je današnje izricanje kazne Alekseju Navaljnom na tri i po godine zatvora "gorki udarac" za vladavinu zakona u Rusiji i zatražio njegovo hitno oslobađanje.

"Današnja presuda Alekseju Navaljnom predstavlja gorki udarac protiv osnovnih sloboda i vladavine zakona u Rusiji", napisao je on na Tviteru, opisujući gonjenje Navaljnog kao proizvoljno, prenosi Rojters.

"Aleksej Navaljni mora biti odmah pušten“, dodao je Mas.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.