Gutereš: Svijet se suočava sa
Antonio Guteres

Gutereš: Svijet se suočava sa "egzistencijalnim pitanjima", opasnost od podjele društva

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas svjetske lidere da se svijet suočava ne samo sa vanrednom situacijom zbog Kovida-19 i najgorom ekonomskom krizom u posljednjih skoro sto godina, već i sa "egzistencijalnim prijetnjama" po klimu i biodiverzitet, i mogućnost da najveće ekonomije, Sjedinjenih Američkih Država i Kine, podijele svijet na dva dijela.

Obraćajući se učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu koji se održava onlajn, šef UN je rekao je da čovječanstvo ne želi da se ponovi "tragedija i kriza“ iz 2020.

Ukazao je na mnogobrojne poteškoće sadašnjeg svijeta, poput nedostatka konsenzusa u upotrebi sajber-prostora i rastućih rizika od nuklearne i hemijske proliferacije.

"U 2021. godini moramo da se bavimo ovim poteškoćama i vratimo svijet na pravi put“, rekao je, prenosi Beta.

Govoreći o Kovidu-19 on je upozorio da bogate države griješe misleći da će biti bezbjedne ako vakcinišu svoje građane i zapostave zemlje u razvoju.

Gutereš je rekao da vakcine moraju da budu "svjetsko javno dobro“ i dostupne svima po pristupačnim cijenama.

On je pozvao da se svi pozabave nejednakostima koje je pandemija samo povećala.

Pozvao je i na likvidnost kako bi se izbjegla neplaćanja duga u mnogim srednjim i manje razvijenim zemljama, ublažavanje duga zemljama kojima je to potrebno, nova posebna prava u korist zemalja u razvoju, mjere za smanjenje razlika u platama i jednako učešće zemalja u razvoju u svjetskim institucijama.

Šef UN je rekao da oporavak od Kovid-19 mora da pomogne u "završetku našeg rata protiv prirode, sprječavanju klimatske katastrofe i obnavljanju planete“.

Glavni cilj 2021. godine je formiranje svjetske koalicije za neutralisanje ugljenika, rekao je on.

Gutereš je istakao da "svaka država, grad, finansijska institucija i kompanija“ treba da usvoje planove i preduzmu odlučne mjere kako bi do 2050. godine postigle nultu emisiju štetnih gasova.

Kada je riječ o geopolitici, Gutereš je naveo da se i dalje "plaši mogućnosti da se svijet podeli na dva dijela, a dvije najveće ekonomije predvode dvije oblasti sa različitim dominantnim valutama, trgovinskim i finansijskim pravilima, od kojih svaka ima svoj internet i sopstvene geopolitičke i vojne strategije“.

"Moramo učiniti sve što je moguće da bismo spriječili takvu podjelu“, naglasio je šef Ujedinjenih nacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.