Pala Vlada u Italiji, Konte sjutra podnosi ostavku
Đuzepe Konte

"Konte očekuje još jedan mandat od strane predsjednika države"

Pala Vlada u Italiji, Konte sjutra podnosi ostavku

Italijanski premijer Đuzepe Konte će u utorak podnijeti ostavku na mjestu šefa države, saopšteno je iz njegovog kabineta nakon što se jutros sastao sa svojim ministrima kako bi im saopštio ovu odluku.

Konte koji se na ovoj funkciji nalazi od juna 2018. godine nada se da će mu predsjednik Serđo Matarela dati mandat da formira novu vladu sa širokom podrškom parlamenta, rekli su vladini izvori za Rojters, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je prošle sedmice izgubio većinu u gornjem domu Senata kada je centralistička stranka na čelu sa bivšim premijerom Mateom Renzijem napustila koaliciju zbog svađe oko vladinog rješavanja krize zbog koronavirusa i ekonomske recesije.

Kako piše Rojters, od Drugog svjetskog rata Italija je imala 66 vlada i administracije se često raspadaju i zatim ponovo sastavljaju u pregovorima iza kulisa koji otvaraju put ka rekonstrukcijama.

Međutim, nakon što premijer podnese ostavku ne postoji garancija da se može stvoriti nova koalicija i uvijek posto rizik da bi vanredni izbori mogli biti jedino rješenje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.