Pojedina bjelopoljska sela zbog snijega sedmicama u blokadi

Loše funkcionisanje mjesnih zajednica, nedostatak kapaciteta...

Pojedina bjelopoljska sela zbog snijega sedmicama u blokadi

Usled obilnih sniježnih padavina koje su u prethodnom periodu pogodile sjever Crne Gore, ruralna područja bjelopoljske opštine su sedmicamau blokadi. Pripadnici Službe zaštite i spašavanja nerijetko prevoze bolesne iz takvih područja. Mještani traže od nadležne da pomognu u čišćenju dok iz opštinskog Sekretarijata poručuju da nemaju mogućnost u kratkom roku da stignu do svake kuće te da se radi shodno prioritetima i da će u dogledno vrijeme stići do svake tačke.

Mještani sela Gorice, oko 40 km udaljeno od Bijelog Polja starije dobi, narušenog zdravlja navikli su na teške uslove i oštre zime. Uprkos svemu, decenijama opstaju u tom kraju gdje se bave stočarstvom i poljoprivredom. U proteklom periodu kada su obilne sniježne padavine otežale saobraćajnu komunikaciju, kada su danima bili bez struje i kada su bolesne  u vremenu pandemije morali da prevoze vozilima koji vuku volovi, žale se na selektivno čiščenje puteva.

Rato Vuković mještanin sela sa oko 40tak domaćinstava kaže da je posle brojnih poziva stigla mašina.

„Od ponedeljka do četvrtka čistila je mehanizacija privatne firme po nalogu Komunalnog preduzeća i očistila jedan dio sela. U jednom dijelu sela je ista išla od kuće do kuće, dok su određena domaćinstva potpuno zaobišli. Najpotrebniji put od Kovrena do škole u Goricama je loše očišćen na njemu ima i dalje oko 10-20 cm utabanog starog snijega i leda i njime se može samo terenskim vozilom. Nijedan proširenje na oko 3 km nije napravljeno pa se dva vozila ne mogu mimoići. Najgore je to što jedan dio domaćinstava, više od 10, potpuno zaobiđen“, kaže Vuković.

1413440471680803984032728361805358744329428n

Put Kovren-Gorice

I sam je, kaže, prošle sedmice trebao hitnu ljekarsku pomoć te zahvaljući pomoći rođaka i komšija uspio je da se domogne puta i da dobije zdravstvenu njegu. Njegov brat(77), koji je bio i hospitalizovan, je kaže trebao na kontrolu, koju je propustio. Mašinu su kaže dočekali kod škole, i pored obećanja da dolazi da čisti ka njihovim kućama i dalje gaze oko pola metra snijega.

„I pored dogovora sa vozačem da mašina prođe korz zaseoke Krušice i Stuga ona je produžila u drugom pravcu a mi smo drugi put prevareni za 10 dana iz nepoznatih razloga“, kaže Vuković.

1412740394048648607982841390358421369154444n

Foto: Instagram

Ljubiša Tomašević 53-godišnji mještanin, otac četvoro djece, bavi se stočarstvom. Kaže da je nemoguće opstati na selu uz ovakve uslove, da se od sela sve uzima a ništa ne daje.

„20 dana niko neće da nam pomogne da očistimo puteve ali su uvijek spremni da dolaze i odvlače drvnu građu iz ovog kraja.  Došle su mašine da očiste i vratile se,  a nisu očistili. Mi čistimo s volovima, vučemo bolesne do asfalta.“, kaže Tomašević.

Hasan Džogović iz lokalnog Skretarijata za komunalne poslove i saobraćaja kaže za Kodex da je po na nalogu očišćen glavni put Kovren - Gorice do Srednjeg puta i krak ka Varagićima . U Srednjem brdu je došlo i do oštećenja na mašini te je ista morala biti vraćena za Bijelo Polje.

14140192611287354208806796648858947568554298n

Sekretarijat za saobraćaj i komunalne poslove BP

„Ne možemo stići do svake kuće, prioritet su glavni seoski puni pravci. U dogledno vrijeme će svakako mašine proći i bočnim pravcima“.

141457265855241648385433387278415291945798n

Ističe da su svi raspoloživi kapaciteti bili angažovani prethodnih dana na čišćenju seoskih puteva. Uprkos razuđenosti i ograničenom broju kako mašina, tako i radne snage, u prethodnom periodu se prioritetno vodilo računa o prohodnosti puteva do mjesnih centara. Sada su to putni pravci do seoskih škola, s obzirom na početak nastave a nadalje će čišćenje ići shodno mogućnostima.

„Mašina je danas čistila putni pravac ka Bijovom grobu, Kičavi, te do škole u mjestu Sokolac. Sjutra je planu Negobratina, Sipanje... Prethodnih dana je čiščen put u Lijesci, čitav asfaltni put i dio makadamskog do kapele, te u Stožeru itd.“, kaže Džogović ističući da razumije da ima nezadovoljnih ali i poziva na razumijevanje i bolju komunikaciju mještana i čelnika mjesnih zajednica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.