Imaju tri mjesta za čuvanje vakcina

Vakcina će biti preporučena, ali ne i obavezna, početak primjene krajem januara ili u februaru

U Crnoj Gori ipak postoje uslovi da se vakcine čuvaju na tri mjesta - u Institutu za javno zdravlje, u Zavodu za transfuziju i na Biotehničkom institutu, saopštio je epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Dragan Laušević, na konferenciji na kojoj je predstavljena Nacionalna strategija za imunizaciju protiv COVID-19.

Jutros je objavljeno da Montefarm i domovi zdravlja nemaju laboratorijske zamrzivače za duboko zamrzavanje (hladni lanac), između 20 i 80 stepeni, za prihvat, čuvanje i distribuciju vakcina.

“Već i sada imamo na tri mjesta mogućnost da na tim temperaturama držimo vakcine”, kazao je Laušević.

Naveo je i da je Montefarm počeo hitnu nabavku zamrzivača, te da ne očekuje probleme u tom dijelu.

Na konferenciji je saopšteno da Crna Gora ima dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu protiv COVID 19.

"Prve vakcine se mogu očekivati krajem januara, početkom februara, i cilj je da svima bude dostupna. Crna Gora intenzivno pregovara o nabavci vakcine protiv COVID 19 i vode se bilateralni pregovori, ali i pregovori unutar Kovaks inicijative. Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu”, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Na pitanje da li država ima novca da obezbijedi kolektivni imunitet stanovništva, ona je odgovorila da će država obezbijediti sredstva za vakcinisanje svih njenih građana koji budu raspoloženi da se vakcinišu.

„Rukovodićemo se onim što je najvažnije, a to je efikasnost, bezbjednost i kvalitet vakcine“, istakla je Borovinić Bojović.

Upitana da li će za dio novca sa računa Nacionalnog koordinacionog tijala (NKT) opredijeliti za vakcinu, ona je kazala da se u obezbjeđivanju sredstava za vakcinaciju ne oslanjaju na račun NKT-a i da imaju obezbijeđen novac za vakcinaciju.

Na pitanje da li preporučuje građanima da prime vakcinu, Borovinić Bojović odgovorila je da je preporuka građanima da se vakcinišu, ali da će oni sami odlučiti o tome.

„Oko toga da li ću se ja lično vakcinisati ili ne, ja sam već više puta odgovorila da ću se vakcinisati“, kazala je Borovinić Bojović.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Dragan Laušević je kazao da je dokument koji su napravili u vezi plana vakcinacije dostavljen Vladi.

“Nacionalna strategija sadrži 11 poglavlja koja se odnose na sve važno oko vakcina – regulatorni okvir, planiranje aktivnosti, finansije, imunizaciona strategija, logistički lanac, ljudski resursi, obuka i slično… Podložan je izmjenama i dopunama” , istakao je Laušević.

"Cilj Strategije je da pokaže kako CG na sistematičan način pristupa ovom izazovu.Kao i da omogući Crnoj Gori da se može obratiti međunarodnim agencijama, institucijama i državama u slučaju pomoći", kazao je Laušević.

On je kazao da su u prioritetnoj grupi za vakcinaciju štićenici domova za stare i institucije za smještaj osoba sa težim poremećajima u razvoju, kao i osoblje koje tamo radi.

Kako je naveo, druga prioritetna grupa su zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa i osobe starije od 80 godina.

On je naveo da su u trećoj grupi osobe od 75 do 79 godina, u četvrtoj oni starosti od 70 do 74 godine i klinički veoma osjetljiva lica.

„Zatim sve osobe od 65 do 69 godina i ostali zaposleni u zdravstvenim institucijama, onda osobe sa pridruženim bolestima a koje ne spadaju u posebno osjetljive forme, zatim pripadnici vitalnih službi na državnom i lokalnom nivou. Tu smo izdvojili zaposlene u vaspitno – obrazovnim ustanovama“, rekao je Laušević.

Poslije toga, kako je naveo, na redu za vakcinaciju su osobe od 18 do 44 godine sa hroničnim bolestima, zatim svi starosti od 60 do 64 godine, a onda pripadnici drugih službi.

Odgovarajući na pitanje kako može da garantuje građanima Crne Gore da će vakcina biti bezbjedna, on je naveo da se bezbjednost uvijek procjenjuje u skladu sa sprovedenim kliničkim studijama.

Kako je kazao, vakcine za sada pokazuju zadovoljavajuću bezbjednost, a svaka država pomno prati pojavu eventualnih događaja koji mogu da se dese isto kao i kod svake druge vakcine.

Laušević je ponovio da je cilj svake vakcinacije da vakcina pruži mnogo veću korist od potencijalne štete.

Laušević je istakao da vakcina u Crnoj Gori će biti dostupna građanima i preporučena, ali ne i obavezna.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da su Strategijom  definisane prioritetne grupe za vakcinaciju, a to su zdravstveni radnici, ali i starije osobe, kao i hronični pacijenti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.